ЕУ забранила Естонцима да праве криптовалуту

Марио Драги одбацио је идеју естонских националних финансијских институција да да издају сопствену криптовалуту и њоме управљају.

субота, септембар 9, 2017 / 18:28

“Ниједна чланица еврозоне не може да креира нову валуту, па ни криптовалуту. Јединствена валута је евро”, јасан је Драги.

Идеја је о естонској криптовалути је потекла од Каспера Корјуса, директора националног програма виртуелног пребивалишта (e-Residency).

Према његовим ријечима, естонска електронска валута звала би се “есткоин”, а њеним трговањем би се помагало инвестирање у земљу.

Ипак, за разлику од до сада постојећих криптовалута, вриједност “есткоина” била би, барем у почетку, одређена неком врстом кроудфандинг програма, то јест не би је креирало само кретање на тржишту.

Само неколико дана прије овог коментара који је дао Марио Драги, кинеске власти су прогласиле нелегалним било какво прикупљање средства кроз трговину дигиталним токенима, односно криптовалутама било које врсте.

Естонија је европски лидер по дигиталним иновацијама, а међу осталим прва је земља која је понудила идентификационе картице е-пребивалишта за људе широм свијета.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *