Естонија прави “електронску амбасаду” – подаци у Луксембургу

Естонија ће идуће године у Луксембургу отворити своју “електронску амбасаду” – резервну “банку” својих података.

субота, јул 15, 2017 / 21:43

То ће заправо бити добро обезбијеђена сала са серверима с важним информацијама о Естонији, који ће бити доступни уколико некада њен домаћи компјутерски систем не буде радио. У тој “банци” ће се налазити државни и подаци о предузећима, банкама, пензијама, законима, пописима становништава, финансијама.

Премијер Јури Ратас је недавно изјавио да су “сигурност података и сајбер безбједност од кључног значаја за стицање повјерења грађана и добро функционисање рада служби”.

Он је с премијером Луксембурга Гзавијеом Бетелом прошлог мјесеца потписао уговор о отварању електронског складишта података о Естонији.

То ће у свијету бити прва “амбасада података”, рекао је премијер Естоније, земље са свега 1,3 милиона становника, коју због јаке жеље да примјењује најновија достигнућа по чему предњачи у ЕУ, називају и “Е-стонија”.

Већина њених државних услуга је доступна на посебном порталу на интернету, а електронско гласање на изборима, такође уз помоћ интернета, уведено је 2005.

У Естонији је центар НАТО за електронску безбједност у којем западноевропски и сјеверноамерички стручњаци раде на “сајбер обезбјеђивању” свих 29 земаља, чланица Алијансе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *