Звечан: KФОР покушао да пробије барикаду

Припадници КФОР-а покушали су ноћас да пробију бетонску барикаду у Дудином кршу код Звечана, а велики број Срба покушао је да их у томе спријечи, због чега су војници бацали сузавце, па је више грађана затражило љекарску помоћ. Војници су око 23.00 часа прво поставили бодљикаву жицу, а потом тешким грађевинским машинама почели да руше […]

четвртак, новембар 24, 2011 / 10:16

Припадници КФОР-а покушали су ноћас да пробију бетонску барикаду у Дудином кршу код Звечана, а велики број Срба покушао је да их у томе спријечи, због чега су војници бацали сузавце, па је више грађана затражило љекарску помоћ.

Војници су око 23.00 часа прво поставили бодљикаву жицу, а потом тешким грађевинским машинама почели да руше бетонска барикаду код Дудиног крша, која блокира прилаз прелазу Јариње, јавља дописник Срне.

Истовремено са интервенцијом Кфора огласила се сирена у Звечану, а у Дудином кршу окупио се велики број грађана који су почели да постављају нову, земљану барикаду.

Мађарски припадници Кфора су транспортерима и кордоном блокирали Србе, а у неколико наврата употријебљен је сузавац против окупљених грађана. Дошло је и до гурања и кошкања између припадника Кфора и мјештана, након чега је више Срба затражило љекарску помоћ.

Кфор се око 1.30 часова повукао у базу у јужном дијелу Косовске Митровиц, а Срби су цијелу ноћ провели на барикади коју су додатно ојачали.

Шеф кризног штаба Цивилне заштите Звечана Часлав Софронијевић рекао је да је ситуација од јутрос мирна, а да Срби дежурају на барикади.

“Нећемо дозволити пролазак, али се надамо да припадници Кфора неће користити силу како би уклонили барикаду у Дудином кршу, јер од те барикаде и њеног опстанка зависи опстанак свих нас”, каже Софронијевић.

Снажна експлозија одјекнула је око 2.00 часа у близини Економског факултета код насеља Три солитера, оштећена су два возила, а повријеђених није било.

Регионални портпарол косовске полиције Бесим Хоти рекао је да је полиција обавила увиђај и да се највјероватније ради о активираној ручној бомби.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *