Жив или мртав: Издата међународна потјерница за Тодорићем

Загребачко Жупанијско државно тужилаштво издало је европски налог за хапшење бившег предсједника Управе „Агрокора“ Ивице Тодорића, против кога је одређен истражни затвор и покренута истрага, а недоступан је хрватском правосуђу.

уторак, октобар 24, 2017 / 08:27

„Жупанијско државно тужилаштво у оквиру предузимања радњи из своје надлежности, у складу са Законом о правосудној сарадњи у кривичним пословима са државама чланицама Европске уније, издало је европски налог за хапшење против првоокривљеног хрватског држављанина“, саопштила је портпаролка тужилаштва Мартина Михордин.

Истрага против Ивице Тодорића, његових синова Ивана и Анта, и 12-оро „Агрокорових“ менаџера, као и ревизора, покренута је због незаконитог прибављања милијарду и 142 милиона куна (152 милиона еура).

Премијер Хрватске и предсједник Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Андреј Пленковић изјавио је јуче да нема информације гдје се налази Ивица Тодорић и да не жели да коментарише правосудни процес, поново одбацивши Тодорићеве оптужбе на рачун хрватске владе.

Одбијен захтјев за притвор осумњичених

Поступајући по жалби, ванрасправно вијеће загребачког Жупанијског суда потврдило је одлуку из истраге да нема довољно аргумената да се свим осумњиченима за случај Агрокор одреди притвор.

Истражни притвор је у сриједу одређен само власнику Агрокора Ивици Тодорићу, који није доступан хрватским правосудним органима, па је за њиме расписана и међународна потјерница.

Сви осумњичени терете се за више кривичних дјела и противпривредних рањи, односно за злоупотребе у привредном пословању, фалсификовање исправа и незаконито вођење пословних књига, пренијели су хрватски медији.

Иначе, јутрос је у Државно тужилаштву саслушан и млађи син Ивице Тодорића, Иван, који само због тога допутовао у Хрватску.

И док је његов старији брат Анте, након саслушања у петак, новинарима рекао да је негирао све што му се ставља на терет, Ивица Тодорић није давао изјаве медијима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *