ЗАЗ: Шта да радим с лимузином и Ајфеловим торњем?

Једино ако немате профил на друштвеној мрежи Фејсбук, постоји шанса да нисте, али – морали сте је чути. Она је апсолутни Јутјуб хит. Ако су љубитељи музике проклињали Јутјуб и друштвене мреже јер су нам се путем њих у животе уселили Екреми Јеврићи и остали феномени нове онлајн музичке сцене, онда би свакако требало похвалити […]

субота, мај 21, 2011 / 08:43

Једино ако немате профил на друштвеној мрежи Фејсбук, постоји шанса да нисте, али – морали сте је чути. Она је апсолутни Јутјуб хит.

Ако су љубитељи музике проклињали Јутјуб и друштвене мреже јер су нам се путем њих у животе уселили Екреми Јеврићи и остали феномени нове онлајн музичке сцене, онда би свакако требало похвалити најпознатији онлајн  видео сервис а поготово Фејсбук и њихову улогу у упознавању са анонимним музичарима из сваког кутка планете.

Из једног таквог кутка, тачније са неког ћошка париских улица, једног дана се путем линкова, а чега би другог, код нас уселила Заз, млада француска пјевачица, занимљивог гласа и вокалне изведбе.

У једноставној форми, својим гласом и у пратњи једног контрабаса и гитаре, музички сирово, али итекако префињено, Заз је хипностисала наш музички микросвијет, и постала веомоа популарна међу Фејсбук друштвом, па се дешавало да вам у исти дан од неколико пријатеља који се не познају, (ни на фејсбуку, а ни у стварном животу) буде понуђен линк са неким од њених пјесама.

Једва су је дочекали они, који и иначе једва дочекују било шта што долази из иностранства, не нужно “са запада“, и служи као потпорни стуб за уздизање свега страног на пијадестал, а унижавање, како домаће музике тако и културе уопште.

Но, ово није критика масовног линковања Зазе по интернету и опчињености њеном музиком, јер – она је оправдана. Изабел Џофри – Заз звучи стварно добро.

Први самостални албум издала је прошле године и одмах је постао хит, а њене џез – шансона изведбе упоређују са славном Едит Пиаф.

Заз је као дјевојчица похађала музичку школу, учила је свирати виолину, клавир, гитару а бавила се и хорским пјевањем. У Париз сели 2001. године почиње пјевати у блуз бенду "Фифти Фингерс".

Убрзо је промијенила још неколико бендова, с којима је била на турнејама по неким европским земљама. Била је и улична забављачица, пјевала је на Монтмартру, чувемом боемском кварту у Паризу, гдје су је и примјетили.

Прошле године Заз издаје први самостални албум, а насловна пјесма, чији је текст израз презира према потрошачком друштву, постаје хит, избија на прво мјесто француских топ-листа и албум постиже златни тираж.

Заз је, да кажемо и то, поријеклом из Србије, што често истиче. Одатле и не чуди што њен хит "Je Veux" (Ја желим), на "јутјубу" има и превод на српском, а у Србији је већ стекла и клуб обожаватеља. Не сумњамо да ће се појавити и уживо ускоро, а до тада, пјевушиће је сви, нема везе што не знате француски – лијепо звучи.0 КОМЕНТАРА

 1. Је ли може неки линк гдје можемо видјети Заз како истиче своје поријекло из Србије? Цура нема никакве везе са Србијом осим што је тамо популарна.

 2. Сјајно звучи. Изгледа да је неко направио фору да је из србије, али свеједно. Сјајнно звучи

 3. „Заз је, да кажемо и то, поријеклом из Србије, што често истиче. Одатле и не чуди што њен хит „Je Veux“ (Ја желим), на „јутјубу“ има и превод на српском, а у Србији је већ стекла и клуб обожаватеља. „

  Ова је поријеклом из Србије као што сам и ја из Африке…

  http://en.wikipedia.org/wiki/Zaz_(singer)

  Има и на српском

 4. Лијепо је бити патриота. Али ако се бавиш новинарством онда треба задржати минимум објективности. Плус, овакве дезинформације служе за исмијавање стварних чињеница о нашем народу. Као нпр. да смо ми најстарији народ на свијету, онда ће неко рећи: „Аха, јесте најстарији народ као што је и Заз поријеклом из Србије!“

 5. A mi, u stvari, najstariji kao što je Ho Ši Min porijeklom iz Srbije.

  A nije mi jasno čemu služe ovakve rečenice u inače korektnom prilogu:
  „Једва су је дочекали они, који и иначе једва дочекују било шта што долази из иностранства, не нужно “са запада“, и служи као потпорни стуб за уздизање свега страног на пијадестал, а унижавање, како домаће музике тако и културе уопште.“

  A neko zloban bi mogao reći da nepotrebno korištenje stranih riječi (i to sa zapada) kao što je „pijadestal“ služi kao potporni stub za unižavanje našeg jezika i kulture. I još uz to da se ne kaže pijadestal nego pijedestal.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *