Заштићен дрински моноксил, стари дрвени чамац

Дрински моноксил, дрвени чамац стар неколико вијекова, конзервиран је и спасен од пропадања. Очекује се да ускоро буде изложен јавности у Лозници.  Дрвени чамац пронађен прије годину дана на обали Дрине код Јелава, стар неколико вијекова, конзервиран је и заштићен од даљег пропадања. Тај риједак примјерак ријечног пловила недавно је враћен у Лозницу, а конзервирали […]

понедељак, октобар 1, 2012 / 12:40

Дрински моноксил, дрвени чамац стар неколико вијекова, конзервиран је и спасен од пропадања. Очекује се да ускоро буде изложен јавности у Лозници.

 Дрвени чамац пронађен прије годину дана на обали Дрине код Јелава, стар неколико вијекова, конзервиран је и заштићен од даљег пропадања. Тај риједак примјерак ријечног пловила недавно је враћен у Лозницу, а конзервирали су га стручњаци из Панчева.
У очекивању да се за његово музејско излагање обезбиједи одговарајући простор, привремено је смјештен под надстрешницу у дворишту Јавног комуналног предузећа "Наш дом".

Град је из буџета за конзерваторске радове издвојио 440.000 динара, а у Центру за културу "Вук Караџић" у Лозници се надају позитивном одговору из Завода за заштиту споменика у Ваљеву, на захтјев да Дрински моноксил ускоро изложе јавности.
Директорка центра Дајана Ђедовић рекла је да је чамац заштићен и обрађен, а сви дијелови од дрвета и метала, који су недостајали, обновљени и постављени на своје мјесто.

"Послали смо захтјев Заводу да нам достави услове, под којима бисмо могли да у дворишту Музеја Јадра направимо одговарајућу надстрешницу, гдје би чамац био изложен за посјетиоце. Уз могућност да виде чамац, посјетиоцима бисмо омогућили да погледају и приказ живота на Дрини, који прати етнографско, историјско и друштвено стање у периоду из којег потиче", навела је Ђедовићева.

Врх необичног чамца, изронио је из Дрине 26. септембра 2011. године, а прво су га примjетили риболовци, који су потом обавијестили стручњаке у Центру за културу.
Пловило је издубљено у једном комаду дрвета, дужине 7,1 метар, ширине 85 и дубине 98 центиметара, а према литератури из те области, сматра се да су слични чамци прављени у 17. вијеку.

"Прва процјена је да овај моноксил потиче из турског доба, али прецизна и детаљна експертиза још није урађена и за то ће нам бити потребна додатна средства", навела је Ђедовићева.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *