‘Заједнички буџет’ подржан у односу 5:4

САРАЈЕВО – Нацрт буџета институција БиХ за ову годину није добио подршку четворице, од девет присутних чланова Савјета министара БиХ, а један од разлога за изостанак подршке је и повећање трошкова до 80 одсто за неке државне агенције. Како је "Независним новинама" потврђено у Савјету министара БиХ, против нацрта буџета на сједници одржаној у четвртак, […]

субота, април 2, 2011 / 08:54

САРАЈЕВО – Нацрт буџета институција БиХ за ову годину није добио подршку четворице, од девет присутних чланова Савјета министара БиХ, а један од разлога за изостанак подршке је и повећање трошкова до 80 одсто за неке државне агенције.

Како је "Независним новинама" потврђено у Савјету министара БиХ, против нацрта буџета на сједници одржаној у четвртак, 31. марта, осим министра спољне трговине и економских односа Младена Зиројевића и министра цивилних послова Средоја Новића, били су и министри за људска права и избјеглице Сафет Халиловић и одбране Селмо Цикотић.

Према понуђеном нацрту буџета, било је предвиђено да неким државним агенцијама буџет у овој години буде повећан од 45 до 79 одсто, што је био разлог да против гласају Новић и Зиројевић.

Цикотић каже да су његови разлози због којих није подржао буџет били другачији, а тичу се пензионисања војника Оружаних снага БиХ. "Нисам могао подржати буџет у коме се не планира новац за пензионисање војника Оружаних снага БиХ, иако је то предвиђено законом. Имао сам и друге примједбе преко којих сам могао прећи, али преко овога нисам", рекао је Цикотић.

Халиловић је био разочаран што за повратак избјеглих и расељених првобитно није било планирано ништа, а касније је "намакнуто" десетак милиона КМ, због чега је одлучио да не да свој глас за нацрт буџета.

Цикотић истиче да је нацрт буџета документ који још може да буде коригован, јер прво иде у Предсједништво БиХ, које је по Уставу предлагач, а касније и у парламентарну процедуру.

Савјет министара БиХ утврдио је Нацрт закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2011. годину у укупуном износу од 1,028 милијарди КМ, а донио је и одлуку о привременом финансирању институција БиХ и међународних обавеза за период април – јуни.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *