Задуживање за основне намирнице

БАЊАЛУКА – Становници Републике Српске од почетка године све се више задужују да би финансирали основне животне потребе, а минуси на рачунима постали су најтраженији банкарски производ у Српској. Просјечна плата у јануару је износила 788 марака, док је потрошачка корпа за четворочлану породицу достигла 1.396 марака, па су становници Српске за измирење основних животних […]

петак, фебруар 18, 2011 / 13:56

БАЊАЛУКА – Становници Републике Српске од почетка године све се више задужују да би финансирали основне животне потребе, а минуси на рачунима постали су најтраженији банкарски производ у Српској.

Просјечна плата у јануару је износила 788 марака, док је потрошачка корпа за четворочлану породицу достигла 1.396 марака, па су становници Српске за измирење основних животних потреба остали "кратки" за око 600 марака, наводи "Глас Српске".

С обзиром да су брашно, хљеб, млијеко, шећер, уље, воће, поврће и цигарете, те комунални трошкови и телефонирање у јануару драстично поскупјели, већина становника помоћ је потражила у банци.

Предсједник Покрета потрошача Републике Српске Драгутин Бошковић рекао је да становници Српске морају на неки начин да набаве основне животне намирнице.

Бошковић је рекао да је тренутно немогуће процијенити да ли ће се раст цијена у Републици Српској зауставити у овој години.

"То зависи од раста цијена у свијету, те од прилика на иностраном и домаћем тржишту. Ако принос пшенице у овој години буде добар, раст цијена брашна и хљеба могао би да се заустави већ почетком јуна" – рекао је Бошковић.

У Рајфајзен банци наводе да су становници у претходном периоду често користили дозвољени минус на рачуну као један од начина да се финансирају основне животне потребе.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *