За свештеничку педофилију крива сексуална револуција

Сексуална револуција покренула је злостављања у Римокатоличкој цркви у Америци, а не целибат или хомосексуалност, показало истраживање које је наручила црква. Њујорк Тајмс објавио је резултате истраживања о узроцима велике кризе у цркви у САД изазване свештеничким сексуалним напаствовањем малољетника. У студији коју су научници с колеџа Џон Џеј урадили по наруџбини Римокатоличке цркве, а […]

среда, мај 18, 2011 / 12:45

Сексуална револуција покренула је злостављања у Римокатоличкој цркви у Америци, а не целибат или хомосексуалност, показало истраживање које је наручила црква.

Њујорк Тајмс објавио је резултате истраживања о узроцима велике кризе у цркви у САД изазване свештеничким сексуалним напаствовањем малољетника.

У студији коју су научници с колеџа Џон Џеј урадили по наруџбини Римокатоличке цркве, а која је рађена пет година, наводи се да се злостављања догађају јер су свештеници били слабо припремљени за дужност, лоше надгледани и вођени у вријеме друштвеног и сексуалног преврата 60-их и 70-их година прошлог вијека, објавио је Њујорк Тајмс.

Објашњење да је Вудсток крив већ годинама кола у црквеним круговима, али ово истраживање вјероватно ће бити сматрано најауторитативнијом анализом скандала у америчкој цркви, додаје "Тајмс".

Скандали римокатоличких свештеника прво су испливали у јавност у Бостону прије десетак година и од тада је америчка црква жртвама злостављања исплатила око три милијарде долара одштете.

Америчка бискупска конференција резултате студије објавиће службено данас, а "Њујорк Тајмс" се дан раније домогао материјала. Истраживачи су закључили да црква, или било ко други, није могао унапред идентификовати свештенике склоне злостављању.

У студији се наглашава да хомосексуалност није разлог томе што је више дјечака међу жртвама злостављања. Наводи се да су дјечаци свештеницима једноставно били доступнији од дјевојчица.

Ватикан се годинама борио да штету од сексуалних скандала у САД, а касније и у европским црквама, задржи под контролом. Конгрегација за науку о вјери је у понедељак бискупима широм свијета послала писмо у коме је наведено да треба да припаднике клера осумњичене за педофилију пријаве правосудним органима и да до јануара 2012. одреде "јасне и усклађене" смјернице за спријечавање сексуалног злостављања малолетника, преноси Њујорк Тајмс.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *