За павиљон и све остало: Студенти најавили нови, велики протест

Студенти Универзитета у Бањој Луци заказали нови протест у којем ће учешће узети све студентске организације. Протест почиње у сриједу, у 12 часова. Главни разлог протеста биће неизграђени Павиљон 4, осим тога, а студенти се спремају да пошаљу поруку великог незадовољства због ситуације у просвјети и друштву.  Иако је предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао […]

субота, јун 8, 2013 / 11:55

Студенти Универзитета у Бањој Луци заказали нови протест у којем ће учешће узети све студентске организације. Протест почиње у сриједу, у 12 часова.

Главни разлог протеста биће неизграђени Павиљон 4, осим тога, а студенти се спремају да пошаљу поруку великог незадовољства због ситуације у просвјети и друштву. 

Иако је предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао да су „студенти у праву”, и да ће Влада РС обезбиједити новац за почетак градње павиљона, то студентима, како каже један од њихових вођа „ништа не значи”

„Предсједник може рећи било шта, али ми имамо своје захтјеве од којих нећемо одустати. Није у питању само павиљон и образовање, протестоваћемо, између осталог, да пружимо подршку господину Вулићу, да тражимо извињење Рајка Васића, да питамо када ће се утврдити одговорност за упропаштавање здравства Републике Српске”, за Фронтал је изјавио Никола Дроњак, студент Медициниског факултета и предсједник Уније студената РС.

Студенти нису одустали ни од захтјева за смјену министра просвјете и културе у Влади РС, Горана Мутабџије који по њиховом мишљењу није дорастао обавезама које захтијева ресор у којем је надлежан.

Једна група студената кренуће у сриједу из Кампуса бањолучког универзитета, а друга из Студентског дома Никола Тесла и са универзитетског комплекса у улици Мајке Југовића. Сви они ће се састати и запутити према Административном центру Владе РС.0 КОМЕНТАРА

 1. Studenti su u pravu, riječi su takođe jednoga našeg sina. Jedino Rajko the Vasić malo popio pa se sjedio Ozne, Udbe i porijekla studenata.
  Sad će Vožd da miri, a studenti će opet veselo u proteste gdje će mlako protestvovati i osrednje zviždati, a onda na pivu i kafu zna se.

 2. „Студенти нису одустали ни од захтјева за смјену министра просвјете и културе у Влади РС, Горана Мутабџије који по њиховом мишљењу није дорастао обавезама које захтијева ресор у којем је надлежан.“

  Majku mu.

  Mislim, pričamo stara i ja neki dan, i kažem joj: „Realno, kad sam ga (Mutabdžiju) vidio sa leptir mašnom, bilo mi je sve jasno. Leptir mašna može da znači dvije stvari, ili da je retardiran, ili da je peder. Možda i oboje.“ Stara se smije pa kaže: „U pravu si.“

  Al’ opet.
  Lik je tu jebena tri mjeseca, šta je on uopšte (u)radio?

  Dronjavi Dronjak je Kasipovićev dječak, tako da se ova protestna priča savršeno slaže, al’ opet, valja malo ići ulicom i vikati, a biće tu i iskrenih nezadovoljnika.

  Ako ustanem na vrijeme, eto i mene.

 3. Питање очувања природних ресурса у којим леже десетине милијарди марака је кључно питање Српске.

  Ваш захтјев у вези тога мора бити конкретан.

  П.С. Немојте дати да вам партије и партијски активисти међу вама намећу шта да радите.

 4. Bojan5150, 08.06.2013. 15:55:52

  За тог мутабџију се свако на Палама крсти и десном и лијевом, одкуд њега извукоше у ту пацерску владу, мислим да је и он сам био изненађен кад су баш њега позвали „на задатак“!
  Човјек је елементарно неписмен!

 5. Студенти и требају да протествују прије због свих ових других ствари него ради изградње новог павиљона.

  Ако се да подршка г-дину Вулићу, стаје се на страну човјека. Лијепо је било видјети студенте с ћириличним транспарентима, како су потиснули поједине мрзитеље Републике Српске. Наравно, не мислим на мени драге људе попут Зоране, Муше, Владана, Салета, Бране Рачића,… већ на оне који ће се сами препознати.

  Је ли овај лијево на фотографији са семинара у Бихаћу још увијек студентски лидер?

  http://img28.imageshack.us/img28/7991/branislavtesanovicdraza.jpg

  За њега студенти из Бихаћа имају само ријечи хвале.

  http://img7.imageshack.us/img7/3742/tesanovicubihacu.jpg

  Рођени лидер! 😀

 6. Друга РВ сада треба заувијек склонити на сметљиште политике, гдје и припада, а пријатно ме изненадило и инсистирање да се казне одговорни за упропаштавање здравства. Не знам шта ради тужилаштво у овој земљи?

  Студенти морају и да схвате да је кључни проблем ове земље образовни систем, који ствара дипломце који нису конкурентни, који не могу бити носиоци привредног развоја. Из разлога што се све лакше долази до дипломе (папира) са све мање знања. Нису проблем само приватни факултети већ и лоша пракса на државним, висок ниво корупције и болоњско уназађивање. А посебно се треба дићи глас против даљег задуживања, продавања обвезница, трезорских записа,… и против распродаје електроенергетског система РС. Ако желимо да нешто иза нас остане нашој дјеци, осим дугова, онда је то наша обавеза. А шта ја причам? Људи заврше факултете и и даље их хране родитељи, јер за њих нема посла и немају елементарне услове да стварају породице. Страшно је колико је сиромаштво и колико младих људи нема ни марку да попије точено пиво, да изађе негдје у град, да купи себи нешто за обући, да оде на море.

  Могао бих се и ја придружити студентима у сриједу.

 7. Па наравно да се требаш придружити. Колеге сте. Када се у будућности буде тражио павиљон 7. и павиљон 8. такође ћеш се требати придружити. Из истог разлога.

 8. drazen78bl, 09.06.2013. 03:47:19 [78568]

  „Нису проблем само приватни факултети већ и лоша пракса на државним,“

  Ово нас је све сјебало неповратно. Приватни факултети су направили дар-мар на тржишту рада, јебали нам мајку кроз тромајку. Кад би сад престали са хиперпродукцијом (серијском производњом), тек за 30 година би имали неку перспективу. Зна се ко је отворио те приватне факултете као и разлоге (само због кеша) њиховог отварања.

  Мислим да би било добро да један од студентских захтјева буде денивелација диплома, тј. одузимање вриједности диплома са приватних факултета (нпр. новинар са приватног факултета, може да буде САМО ПОМОЋНИК новинару са државног, иста је прича са економистима, правницима…). Само на тај начин направиће се законско упориште за насушне, финансијске резове у администрацији (сваки курац и шуша са приватних факултета ради у државној служби, и за то добија 2000+ марака, а ефективна вриједност њиховог рада је 500марака).

 9. buddha, 09.06.2013. 10:29:02

  Потписујем…

  Највеће зло које нам се десило у задњих 20 година поред рата су приватни факултети и приватне средње школе…

 10. Иако је предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао да су „студенти у праву”, и да ће Влада РС обезбиједити новац за почетак градње павиљона…
  ————

  Мени се чини да је рекао да ће им Он направити павиљон, говорећи у првом лицу.А то много говори. Такође, Он није председник владе.B-)

 11. Ne bih se slozio da su privatni fakulteti toliko zlo, jer su zlo i drzavni sve vece. Najvece zlo su oni koji su dozvolili da se radi bez nekog jasnog kriterijuma i standarda umjesto da su propisima i kontrolama u privatnim fakultetima napravili pravu konkurenciju drzavnim. Isti ti rade sve na tome da uruse ono sto je drzavne fakultete cinilo kvalitetnim jer imaju svoje vlasnicke udjele u privatnim. Zlo je sistem a ne fakultet. Vecina direktora javnih preduzeca su zavrsili drzavne fakultete pa su pokazali da su za posao obicna telad. Ko ce biti glavni novinar a ko pomocnik, moze samo da odredi to ko je od njih dvojice kvalitetniji novinar a ne koju je skolu zavrsio, jer imamo primjera gdje se ljudi bave dobro svojim poslom a da nisu vidjeli fakulteta. A evo ove godine zbog same situacije na trzistu daleko manje je studenata upisalo privatne fakultete pa neki uskoro (za 2-3 god) ovakvim tempom nece vise moci da opstanu. Mislim da ce kroz 5-10 godina u BL biti jedan javni i jedan privatni univerzitet a ostalo ce nestati.

 12. http://zlj13051967.wordpress.com/2013/05/20/zoran-dindic-u-srbiju-doneo-bedu/

  Koji su to pozitivni rezultati politike Zorana Đinđića? U visoko školstvo u Srbiji uveo je bolonjski proces, koji se danas u EU napušta kao potpuno pogrešan koncept.

  Рекло би се разлози за колапс система, образовања и научног усавршавања код нас, односи се више на ђинђића, а знамо да је додик увијек у истом том врзином колу!
  Дакле болоња??

 13. Сeм Тригер, 09.06.2013. 09:07:11

  Наравно! Подржаћу их и кад се буде правио павиљон 7. и 8., али то не мијења чињеницу да се овим твојима ближи крај, да си ти будала с дипломом из комунистичког СССР, коју млате овдје вјечити студенти к’о вола у купусу. Ја ћу до дипломе брзо, а ти до памети нећеш никад.

 14. buddha, 09.06.2013. 10:29:02

  Није мотив само новац него додатно затупљивање и уназађивање овог народа. Мислим да власници имају значајне стипендије од страних ментора, а најчешће су власници политичари из власти. Већ сам поменуо да нам је огроман проблем висок степен корупције на државним, као и све мањи ниво знања који носе дипломци.

  Ја не бих укидао приватне факултете. Само бих поставио високе стандарде, које не би могли испунити ни неки државни. Онда би се ствари поправиле, или би се морали сами угасити. Нама требају факултети с којих ће излазити кадрови који ће направити нашу привреду конкурентном.

 15. drazen78bl, 09.06.2013. 13:01:10

  „Ја ћу до дипломе брзо, а ти до памети нећеш никад.“
  B-)B-)B-)
  Легендо, свака част, ваља њему проровити олбраткињино дупе, да дође до његове памети, кад она испусти гасове, оде хорозова памет у пм.

  http://www.in4s.net/images/stories/Srbija/Politicari-pojedinacno/Draskovic-Vuk/vuk%20ljubi%20ruku%20olbrajtovoj.jpg

 16. Мени се чини да је рекао да ће им Он направити павиљон, говорећи у првом лицу.А то много говори. Такође, Он није председник владе.

  Naravno da govori,najbitniji je ON a svi ostali su sluge nojevske,samo glavu u pijesak i ne talasaj.Sutra ce odmah zvati Integral ili Niskogradnju da pocnu kopati!Eto zrtvovace i vasica da spasi svoju guzicu,placa sve koji odu s funkcije da ne talasaju dalje jer ce biti procesuirani a pojedini ministri im i prijete i ucjenjuju!STRASNO!!!Mnogo se skupilo ispod tepiha pa dolazi na naplatu,progovorice neko kad tad ko se nece bojati pa ce se vidjeti sve razmjere sistematskog jaransko-ekonomskog unistavanja Republike Srpske.
  Vlada je Racunovodstvo privatne drzave Republika Srpska d.o.o. a mi smo kao ljudi najvece pi… sto dopustamo da nam sve to rade.Neka dobro pogledaju borci sta nose u gacama kad se toliko boje sacice kriminalaca.IMA LI IKO MUDA U OVOJ DRZAVI!!!x-(
  Dodati u zahtjeve
  OSTAVKA PREDSJEDNIKA RS IZ MORALNIH RAZLOGA ZBOG NESAVJESNOG RADA I UNISTAVANJA UGLEDA INSTITUCIJA REPUBLIKE SRPSKE I VANREDNE IZBORE RASPISATI STO PRIJE!!!B-)

 17. prva linija, 09.06.2013. 23:44:56

  Наравно! Рођени лидер има искусто као старац Фочо. Он је са својих 28 профила закувавао већ много пута протесте, и не само овдје, већ и у Црној Гори. Њему треба дати улогу коју је има деда Максимилијан Топаловић у „Маратонцима“:

  http://www.youtube.com/watch?v=IIT135rCg1A

  Возити га у тачкама до мјеста окршаја, а онда баш као деда Макс да баца штапине експлозива. 🙂

  И касније му додијелити неки орден и ставити га на чело организације Парастудентских игара и пензионисати га.

 18. Dajte ljudi,

  dokle ćete biti naivni:

  Nikola Dronjak bio na druženju na Ugru kod Kopanje:

  http://m.nezavisne.com/novosti/Druzenje-u-organizaciji-Nezavisnih-novina-Obala-Ugra-razgalila-zvanicnike-146828.html

  Sljedeći scenario:

  Američka ambasada nazove Kopanju da potpali studente da izađu na ulice, kad već protesti zbog JMB ne idu jer se JMB-ovi uredno izdaju u Srpskoj.

  Kopanja potpali Dronjka jer je ovaj njegov taster. (npr. Dronjak bio protiv Skrobića da bude dekan Medicinskog fakulteta, jer je Skrobić Škrbićev čovjek, a protukandidat Stanetić Kopanjin).

  Dronjak do ječe bio uz SNSD u kampanji za lokalne izbore, ali sad organizuje demonstracije, što jes-jes idu mu u prilog izjave Rajka Vasića.

  Ovih dana se raspisuje tender za izgradnju 4.paviljona, ali to nije dovoljno, traže se teme da se zapali vatra, jer iza ovoga stoji američka ambasada i ide sa živim kešom. Ako se dogovore Mile i Kopanja, sutra će sve da se ohladi, a studeni koji su učestvovali u ovoj budaleštini će ispasti magarad.

 19. Kako jednom rece Lepa Brena Milovan Ilic ju je prvi put pozvao u jednu njegovu emisiju kako bi se pred nacijom posprdao sa njom medjutim ona je to znala iskoristiti I na toj prici opstaje do danas. Isto bi se moglo primjeniti I u Dronjkovom slucaju, ocito su oni njega posmatrali kao nekog djecacica pa su se pokusavali malo poigravati sa njim I iskoristiti ga ali im je mali ocitao lekciju u maniru vrhunskog igraca, nadigrao ih je I to je cinjenica. Mali (Dronjak) prizajem ti talenat, a ostalo ces morati dokazati u srijedu.

 20. miladin, 10.06.2013. 08:17:10

  Фрка, ха? Немате ви ватрогасаца колико сте запалили пожара.

  А шта ако Дроњак одрађује за друга Радојичића? Шта ћемо са осталим студентима? Ко је њих „потплатио“? Ја сам чуо да је Лагумџија дао другу Рајку неки кеш да скрши Главног. 😀

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *