За четири године из БиХ изнесене 2 милијарде марака

Велике корпорације и стране банке су само у протекле четири године надлежним институцијама пријавиле и из БиХ изнијеле 2,1 милијарду КМ, подаци су до којих је у истраживању дошао пословни портал Капитал.

уторак, јун 13, 2017 / 17:12

Управи за индиректно опорезивање БиХ само 2012. године пријављено је изношење више од 751 милион КМ готовине.

У документацији је евидентирано изношење стотина милиона различитих валута, евра, хрватских куна, швајцарских франака, канадских, америчких и аустралијских долара, данских, шведских и норвешких круна, британске фунте…

Наредне, 2013. године изнесено је више од 528 милиона КМ, 2014. – више од 343,4, 2015. – више од 225 и прошле године више од 267,5 милиона марака.

Само у домаћој валути, конвертибилним маркама, од 2012. до 2016. године из БиХ је „легално“ изнесена 1,4 милијарда.

“Ови фрапантни подаци о „легалном“ изношењу новца указује на несигурно окружење и страх од ситуације у БиХ. Посебно је индикативно што се посљедњих година износе велике количине конвертибилних марака”, стоји у документацији.

Капитал бјежи у страху од тероризма и прања новца
Економисти кажу да је несигурно пословно окружење узроковано неефикасном борбом државних институција против прања новца и неспровођењем резолуције Савјета безбједности Уједињених нација о спречавању финансирања терористичких активности.

„У свјетлу све чешћих терористичких напада у свијету и у БиХ (Бугојно, Зворник), инвеститори су БиХ препознали као државу у којој нема одлучности да се крене у обрачун са новцем сумњивог поријекла, а који доводи у везу са финансирањем терористичких активности. Поједностављено, „прљав“ новац улази, а чист капитал напушта земљу“, кажу аналитичари.

„Очигледно је да је дио новца унесен у БиХ гдје му је сумњиво поријекло и гдје су направљене трансакције, промет некретнина гдје су цијене исказане нереално“, потврдио је јуче у Сарајеву и Мијо Крешић замјеник министра безбједности БиХ на почетку дводневне конференције о ризицима финансирања тероризма.

Међународне организације отворено сумњају да се у БиХ перу огромне суме новца, а власти ништа конкретно не предузимају.

Иако је БиХ обавезна, по Резолуцији 1373 Савјета безбједности УН о спречавању финансирања терористичких активности, Савјет министара ниједног од 300 џихадиста из БиХ који се боре на страним ратиштима није ставио на националну црну листу, која ни не постоји. Такође, ниједном од џихадиста није замрзнута лична имовину нити имовина повезаних правних лица, открио је добро упућен извор за Капитал.

Несигурност у пословном свијету посебно изазива чињеница да је овом моменту на ратишту у Сирији више од 300 џихадиста, више десетина их је осуђено у БиХ, а за њих четрдесетак су расписане међународне потјернице, али, због политичких одлука, никоме није блокирана имовина.

“Државна агенција за истраге и заштиту СИПА, односно Министарство безбједности БиХ ни по једном овом предмету нису доставили захтјев Савјету министара БиХ за стављање на листу терориста и замрзавање њихове имовине, како би се те листе могле прослиједити другим државама чланицама УН”, стоји у документацији.

Стручњаци сматрају да Савјет министара не блокира имовину зато што је у процес доношења одлуке беспотребно, али намјерно „убачено“ Предсједништво БиХ, које мора дати сагласност.

(читав текст на порталу Капитал)1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *