Влада Србије усвојила план имплементације

Влада Србије усвојила је извjештај тима за израду плана имплементације споразума постигнутог у Бриселу, као и План имплементације Првог споразума о принципима који регулишу нормализацију односа, као документ који не прејудицира статус Косова и Метохије, саопштено је из Владе.  Предсједник Владе Србије Ивица Дачић обавјестио је високу представницу Европске уније за спољну и безбједносну политику […]

недеља, мај 26, 2013 / 22:22

Влада Србије усвојила је извjештај тима за израду плана имплементације споразума постигнутог у Бриселу, као и План имплементације Првог споразума о принципима који регулишу нормализацију односа, као документ који не прејудицира статус Косова и Метохије, саопштено је из Владе.

 Предсједник Владе Србије Ивица Дачић обавјестио је високу представницу Европске уније за спољну и безбједносну политику Кетрин Ештон о овој одлуци.

У писму упућеном Кетрин Ештон наводи се да Влада Србије сматра да ће усвајање Плана имплементације као и доношење потребних измјена закона неопходних за спровођење Првог споразума отворити врата да политичка садржина вишемјесечних напора да резултате који ће одговорити интересима и очекивањима грађана и свих страна укључених у процес.

Како се наводи у саопштењу, Влада Србије сматра да ће именовање регионалног команданта полиције за сјевер Косова и Метохије, које ће бити извршено коришћењем овлашћења Заједнице општина из члана 9. споразума, дати видљив допринос изградњи повјерења и стабилизацији укупних политичких и јачању безбједносних прилика на читавом подручју Косова и Метохије.

Влада Србије указује да утврђивањем Плана имплементације Првог споразума, као и постизање свих претходних и будућих споразума и њихово спровођење не нарушавају потврђени принцип статусне неутралности у свим фазама спровођења, наводи се у писму упућеном високој представници ЕУ за спољну и безбједносну политику Кетрин Ештон.

Сједница Владе, која је била заказана за 18 сати, почела је са око два и по сата закашњења.

Премијер Ивица Дачић рекао је раније данас да ће, прије седнице, телефоном разговарати са Ештоновом, како би била разјашњена нека спорна питања.

"За нас је веома битно да неко случајно не протумачи да оно што ми сада договарамо има неко значење у погледу статусних питања", рекао је Дачић за Б92.

Први потпредсједник Владе Александар Вучић рекао је јуче да треба покушати да се за Србе на Космету добију још неке гаранције око кључних питања везаних за имплементацију бриселског споразума.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *