Виктор Бјелић: Сви грађани финансирају приватне хидроелектране, власти блиских појединаца

Потпредсједник Центра за животну средину из Бање Луке, на Међународни дан акције за ријеке, одговара за Фронтал.СРБ на питања из ове природољубне области.

среда, март 14, 2018 / 12:25

Фронтал је од својих почетака изразито окренут очувању природе и подизању свијести грађана поводом овог питања, без обзира што се те теме, па и рад самих организација које се заштитом природне средине баве, често непримјерено и стрампутично политизују. Политичка питања про-НАТО и простарајстанског унитаризма НВО сектора код нас, далеко су мање битна од уништавања свијета у којем живимо, што је потврдио и Центар за животну средину, развијајући данас у Бањој Луци, на обали ријеке Врбас, транспарент исписан српским писмом.

Уз похвалу овог несвакидашњег детаља, схватите овај интервју као Фронталов допринос борби за очување животне средине. Нечега што припада не само свима нама, већ и нараштајима који још нису ни настали. Без обзира на то, сви је уништавамо брзином и опсегом, који са правом изазивају панику код сваког разумног, а не само далековидог човјека. Таман колико и азбуку.

Рекосмо, као нешто своје, што не припада само нама, већ и онима који долазе послије нас.

Какво је стање животне средине, посебно оног што се фраземски зове „нетакнута природа“ у Српској, у односу на остале земље у регији и Европи, те каква је процјена изгледности очувања барем тренутног стања, без додатних нарушавања?

Република Српска може још увијек са правом да се поноси високо вриједним природним подручјима у Европи, која, нажалост, у све већој мјери нису више нетакнута и постају метом брзе експлоатације.

У посљедњих десет година, свједоци смо девастације нетакнутих природних подручја, која се огледа у неконтролисаној експанзији изградње хидроелектрана на планинским ријекама и потоцима, што може значајно пореметити природне процесе и нарушити животну средину.

Колико домаћа предузећа (државна и приватна) и фондације помажу својим улагањима и залагањима очување животне средине?

Сва предузећа која се баве експлоатацијом природних ресурса Републике Српске се понашају врло бахато и недомаћински, експлоатишући ресурсе без значајних мјера заштите и очувања животне средине, не размишљајући о далекосежним посљедицама таквог понашања.

Стране компаније и инвеститори у Републици Српској виде могућност брзог профита, који им омогућују органи јавне власти. Иако имају оштрије стандарде заштите животне средине, којима би се требали водити страни инвеститори, они често прихватају студије и мишљења домаћих компанија и институција који минимизирају стварне утицаје на животну средину.

Могло би се рећи да су европски инвеститори добронамјернији од домаћих, али то би био веома поједностављен одговор, јер се и они воде економским интересима, који често занемарују потребе локалног становништва и заштите животне средине.

Које су области животне средине највише угрожене? На које би јавност и надлежне институције морале обратити пажњу, док још има времена?

Под највећом пријетњом су све ријеке и мочварна станишта у Републици Српској и Босни и Херцеговини, као и шумски екосистеми. Једино међународно препознато влажно станиште у Републици Српској, Бардача, уништено је и исушено, али није трајно изгубљено ако постоји добра воља и намјера да се оно заштити.

Враћањем воде и обнављање рибњачке производње може вратити сјај Бардачи, па ако буде воде, вратиће се и роде. Мочваре се сматрају бубрезима ријека, јер мочварне биљке користе нутријенте из воде и на тај начин је пречишћавају, док кањони ријека представљају плућа ријека, управо због велике моћи самопречишћавања и уноса кисеоника у воду.

Кањон Врбаса са Гребенском клисуром је природна вриједност коју још увијек можемо да спасимо и да зауставимо планове за градњу било каквих техногених објеката на Врбасу, који угрожавају природне вриједности.

Посљедњих година је посебно актуелно питање додјела концесија за тзв. минихидроелектране у Српској?

У Републици Српској се планира изградња преко 200 малих и великих хидроелектрана, а тако и у Федерацији Босне и Херцеговине. Свака хидроелектрана, била мала или велика, има негативан утицај на природу и екосистеме а користи су незнатне, посебно код малих хидроелектрана гдје се издвајају знатна средства за субвенције које плаћају грађани РС, Брчко Дистрикта и ФБиХ.

Процјена је да се од субвенција заради 2/3 док од саме производње електричне енергије се оствари 1/3 зараде, што јасно говори да заправо народ на крају финансира приватне пројекте изградње хидроелектрана које не доприносе нити са 1% укупном енергетском билансу.

Што се тиче радних мјеста, за вријеме изградње се запошљавају радници грађевинских фирми блиских властодржцима док у току рада мале хидроелектране нема нових запослених јер је процес производње аутоматизован. Обично на двије-три мале хидроелектране је запослен један до два чувара, који повремено обилазе објекте.

На вашим почецима рада, били сте против великих хидроелектрана на Врбасу, док су се минихидроелектране чиниле као боље рјешење. Какво је сад стање на овој ријеци и шта су перспективе?

Велике хидроелектране су велико, а мале мало зло – рекло би се у нашем народу.

Тада нисмо били свјесни штета и посљедица које проузрокује градња малих хидроелектрана, али у посљедњих 10 година свједоци смо изградње десетака малих ХЕ, које су у потпуности уништиле ријечна корита и сав живот у њима и око њих.

Са друге стране, мале хидроелектране представљају брз начин богаћења појединаца блиским владајућим сртуктура и то наравно на штету свих грађанки и грађана.

Чини се да је ваш Центар приликом бављења минихидроелектранама са еколошког аспекта, наишао на посао којим би прије требале да се баве јавна правобранилаштва и НВО чија је област борба против корупције? О чему се ту ради?

Прије свега врло је споран начин додијеле концесија, истека рокова и продужавања рокова преко анекса на уговоре. Карикираћу. Некада је престиж био имати викендицу на мору или планини док је данас то имати своју хидроцентралу.

Инвестиција у МХЕ се показала врло исплативом за повлаштене који су инструисани властодршцима добили подстицаје, који им омогућавају да отплате инвестициона улагања кроз 7-10 година.

Наиме, мале хидроелектране добијају подстицај и остварују гарантовану откупну цијену коју плаћамо сви ми, преко накнаде за обновљиве изворе енергије на рачунима за електричну енергију. Фактички, ми финансирамо приватне пројекте.

Да ли су урађене, када и на којем узорку, студије распрострањености и бројности флоре и фауне у Српској, да би се знао степен угрожености одређених врста и могући правци њихове заштите?

Свеукупан одговор би био – врло скромна истраживања и напори. Но, све се ради и планира по основу планова и података од прије 30 и више година. Новија истраживања су ријетка а до података је јако тешко доћи.

Бојим се да овакве студије нису у интересу онима који на уштрб живог свијета и природних ресурса имају планове да се обогате или да то омогуће блискима. Понекад смо свједоци да риболовачка друштва калкулишу колико од инвеститора у ХЕ могу да добију у виду финансијске надокнаде али често и у млађи за порибљавање. Ово може бити изузетно штетно иако се на први поглед не чини тако, али није риједак случај да се порибљавање врши рибом која не припада датом екосистему, па као таква или се не може прилагодити или поједе све што је било ту, истискујући друге врсте.

Такође, знамо за примјере када се порибљава са престарјелом рибом из кавезног узгоја, па та риба нема ни могућност да се прилагоди новом екосистему што опет појединци у дослуху са организаторима свесрдно користе, те изловљавају ту рибу, која није у стању ни да побјегне. Наравно, риба која је навикла на човјека да јој баца храну, прићи ће обали и човјеку очекујући оброк, а не мрежу.

О могућностима и потреби заштите природе грађани се упознају када је вијест атрактивна, као у случају убијене медвједице у Бањој Луци, или у случају зелене површине на којој је изграђена зграда Гранд трејда, гдје је дошло до нежељене политизације. У оба случаја, прекасно. Шта ће, рецимо, бити са парком између Народног позоришта и Банског двора, гдје је предвиђена градња, те зашто је изостао једнак ниво протеста у случају изградње Делта ситија на државној земљи, која је до тада била зелена површина идеална за парк или зоолошки врт, те у чијој непосредној близини се налази парк за псе?

Дужи низ година се систематски дерогира архитектонска и просторно планерска струка, па је то кренуло уништавањем и приватизацијом Урбанистичког завода.

Није то свакако једини узрок, већ и саможивост инвеститора који желе да искористе најбоље и најатрактивније локације у граду.

Тешко па и скоро је немогуће пратити а камоли адекватно реаговати на све те случајеве али свакако би то требао бити посао истражних органа, тужилаштва и судова као што је то случај са Гранд трејдом.

Код нас се још увијек сматра готово неозбиљним укључивање еколошких тема у програме политичких партија, док су у другим земљама Европе тзв. „зелени“ јак политички и наднационални блок. Да ли се наше странке могу рангирати по овом питању и да ли видите будућност на политичком тржишту за једну овакву партију?

Још увијек не постоји зрела зелена опција али скептичан сам и да би била успјешна јер се животна средина још увијек не налази на дневном реду за разлику од ратнохушкачких тема, националистичке и шовинистичке политике која одвлачи пажњу народа од стварних проблема са којима се суочавамо као друштво.

Онда када животна средина постане тренд, што се стидљиво већ може осјетити у појединим политичким програмима, тада ће политичарима бити пуна уста заштите животне средине и зелене економије. Ми смо на протеклим општим изборима у програмима одређених политичких партија препознали вриједности и циљеве које су преузели са наше интернет странице.

Било би нам јако драго да је то истински идеал али смо се увјерили да “еколошка питања” лијепо изгледају у предизборној кампањи, али да се на њих заборави након избора.1 КОМЕНТАР

 1. Нема шта, дивни људи са добром намјером.

  Нажалост, Медна је прелила чашу, доказ да удружења могу указивати на проблеме, покушати спријечити пљачку и злочине над природним ресурсима, али не могу даље од тога добацити.

  Ја сам се у то увјерио кроз живот, са другим ентузијастима сам прије 30 година основао еколошко удружење, почело се добро радити, онда рат, па после рата добар рад, али држава не реагује, напротив.

  Ту смо направили грешку, умјесто да тада искористимо прилику и формирамо партију због тога што власт од двијехиљадитих и прије, константно подстиче пљачку и уништавање природних ресурса, ми смо наставили неравноправну борбу кроз еколошка удружења..

  Е то по угледу на зелене ЕУ, хумано, али неефикасно дјеловање прекинули оснивањем Еколошке партије РС-зелених прије 7-8 година,израдили јасан програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА и покренули одлучну борбу за очување природних ресурса и зелену економију.

  Нисмо се ми ништа примијенили, ми смо и даље еколози, чланови удружења, али и озбиљни људи организовану у зелену политичку организацију, честити људи који се одлично разумију у све сфере живота и рада.

  Данас су зелени поштовани, једина смо парламентарна партија на локалу у БиХ и једина политички неукаљана прича, идеја и идеологија.

  Нек ствари смо покренули, али праве промјене ће наступити тек кад јесенас постанемо парламентарна партија на републичком нивоу, односно, кад наши представници и коалициони партнери из будуће владе буду предлагали и усвајали законе, неке мијењали, а онда то све на терену проводили са локалним властима, уз асистенцију струке, еколошких удружења и других сродних удружења.

  Ништа то није непознато, то су урадили наши партнери зелени у ЕУ, можемо само да им позитивно завидимо на резултатима и условима живота грађана, све од како су прије 2-3 деценије, како која држава, ушли у парламенте и постали фактор одлучивања у борби за изградњу нормалног друштва.

  Значи, сад је дошао ред да и ми постанемо нормалан држава, да зелени јесенас уђу у НСРС.

  Управо због тог хуманог циља и ината због непоштовања честитих људи, добро би било да се појединци из еколошких удружења активирају у зеленим, управо због немоћи остваривања циља кроз рад еколошких удружења..

  Нарочито се то односи на јаки ЦЗЗС из Бања Луке, нема шансе да ми са својом авангардном причом и познатим активистима на листи, Бања Лука не добије посланика зелене партије.

  То никако не значи да престане рад удружења, напротив, тек ће после уласка зелених у парламент доћи до уважавања рада еколошких удружења.

  Тада ће сигурно да се организује чврст Савез еколошких удружења, савез који ће због свог циља морати добити статус „Савеза од посебног друштвеног значаја“, а сва еколошка удружења ће морати по Закону имати гарантовану финансијску и сваку другу логистичку подршку, како од владе, тако и локалне заједнице у којој дјелују.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *