Вестервеле: Саркози безвезе пријети

Шеф њемачке дипломатије Гвидо Вестервеле изјавио је данас да је „опасно” пријетити војном акцијом против других аутократских арапских лидера послије Либије, јасно алудирајући на изјаве француског предсједника Николу Саркозија.  „Веома сам забринут због изјава које у посљедње вријеме дају чак и неки европски партнери који кажу да ми не разговарамо само о Либији, већ и […]

петак, март 25, 2011 / 21:45

Шеф њемачке дипломатије Гвидо Вестервеле изјавио је данас да је „опасно” пријетити војном акцијом против других аутократских арапских лидера послије Либије, јасно алудирајући на изјаве француског предсједника Николу Саркозија.

 „Веома сам забринут због изјава које у посљедње вријеме дају чак и неки европски партнери који кажу да ми не разговарамо само о Либији, већ и о другим арапским лидерима”, рекао је Вестервеле једној берлинској радио станици, пренио је Франс прес.

Он је упозорио да у Европи не треба помињати могућност војне интервенције у свакој сјеверноафричкој или арапској земљи у којој постоји неправда.

„Сматрам да је то опасна реторика која може имати озбиљне посљедице по регион и арапских свијет у цјелини”, казао је њемачки министар.

Саркози, чија земља, заједно са САД и Великом Британијом, предводи коалиционе ваздушне нападе на снаге либијског вође Муамера ел Гадафија, синоћ је на самиту шефова држава и влада земаља ЕУ упозорио да „сваки лидер, а нарочито арапски лидер, треба да зна да ће реакција међународне заједнице сваки пут бити иста.

Њемачка је одбила да учествује у коалиционим нападима на Либију, подсјећа Франс прес.

„Ми не сматрамо да је рјешење да увијек пријетимо сваком арапском лидеру међународном и европском војном интервенцијом”, рекао је Вестервеле, додајући да насиље није увијек резултат сукоба између демократских и аутократских система, јер оно може имати и племенску или вјерску позадину.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *