Већина у Влади Србије жели подјелу Косова?

Већина у Влади Србије сматра да је подјела право рјешење за косовски проблем, рекао је извор београдског „Блица“ близак владајућој коалицији. "Истина је да се на официјелним састанцима Владе о подели не говори, што је јуче потврдио и премијер Мирко Цветковић, али се у кабинету и ужим круговима свакако помиње. Неке чланове Владе Устав кочи […]

четвртак, мај 26, 2011 / 10:54

Већина у Влади Србије сматра да је подјела право рјешење за косовски проблем, рекао је извор београдског „Блица“ близак владајућој коалицији.

"Истина је да се на официјелним састанцима Владе о подели не говори, што је јуче потврдио и премијер Мирко Цветковић, али се у кабинету и ужим круговима свакако помиње. Неке чланове Владе Устав кочи да своје мишљење кажу гласно, док већина не жели да преузме ризик и помене поделу као трајно решење, првенствено због политичких последица", невао је извор овог листа.

У комуникацији са страним дипломатама мјесецима се разматра ова опција и говори о моделима који би могли да послуже као примјер.

Осим модела двије Њемачке, који чак и не представља подјелу, већ територијалну коегзистенцију, саговорник "Блица" истакао је да се разговара и о другим моделима, као и да се често помиње модел Оландских острва.

Подјела као могуће ријешење косовског проблема до прије мјесец дана била је табу тема међу српским званичницима, али све чешће изјаве српских политичара, између осталих и оне предсједника Бориса Тадића, да је о свим опцијама потребно разговарати отвориле су питање да ли је Србија стварно спремна да мијења политику према јужној покрајини и задовољи се тиме да у коначном скору не остане празних руку.

Београдски "Блиц" пише да су званично против подјеле Косова премијер Мирко Цветковић, шеф српске дипломатије Вук Јеремић и шеф Тима за разговоре са Приштином Борко Стефановић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *