Вечерњи лист: Хрватска љута јер је Главашу у БиХ лијепо

Све је извјесније да би Хрватска могла затражити преиспитивање, а можда и укидање споразума с Босном и Херцеговином који дефинише сарадњу двије државе у казнено-правним стварима. Кап која је прелила чашу је толерантно понашање према Бранимиру Главашу којем се, као осуђенику за ратни злочин, допушта да из затвора у Мостару води политичку странку. Један од […]

понедељак, новембар 21, 2011 / 18:21

Све је извјесније да би Хрватска могла затражити преиспитивање, а можда и укидање споразума с Босном и Херцеговином који дефинише сарадњу двије државе у казнено-правним стварима.

Кап која је прелила чашу је толерантно понашање према Бранимиру Главашу којем се, као осуђенику за ратни злочин, допушта да из затвора у Мостару води политичку странку.

Један од саговорника “Вечерњег листа” из самог врха хрватске извршне власти пита како би било да, на примјер, Хрватска то исто допусти Фикрету Абдићу, који затворску казну служи у Пули.

Лист наводи да начин на који се Бранимиру Главашу, осуђенику за тешке ратне злочине, омогућује служење казне, у Хрватској се доживљава као прворазредна манипулација.

Као осуђеник за најтежи злочин Главаш је у прилици да води своју политичку странку из затвора и да буде свеприсутан у хрватским медијима, учествујући у предизборној кампањи.

Тако нешто, додаје лист, не само да је непримјерено издржавању казне за било које казнено дјело него упућује и на двострука мјерила која вриједе у сусједној држави.

Лист наводи и да је опет добро поређење с Абдићем, јер су управо на његовом случају примијењени прописи који осуђеницима у Босни и Херцеговини забрањују политичко дјеловање, па је због тога Абдићева странка – Демократска народна заједница – била озбиљно новчано кажњена, јер је на једном скупу неко од симпатизера носио његову слику.

У Главашевом случају предизборна кампања његове странке почела је међу првим и води се врло интензивно уз максималну експлоатацију његовог имена и појаве.

У складу с тим Главаш је обезбиједио знатан медијски простор када је реаговао на изручивање бившег премијера Иве Санадера хрватским правосудним властима, подсјећа лист.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *