Ван Ромпеј о мигрантима: Поштовати европске договоре

Предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј позвао је земље Европске уније да „не претерују о питању опасности миграције” у ЕУ, после таласа доласка странаца у европске земље, и упозорио да не треба кршити европске договоре о том питању. „Наравно да постоји опасност миграције, али не треба претjеривати”, рекао је Ван Ромпеј у изјави за три […]

недеља, април 17, 2011 / 19:41

Предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј позвао је земље Европске уније да „не претерују о питању опасности миграције” у ЕУ, после таласа доласка странаца у европске земље, и упозорио да не треба кршити европске договоре о том питању.

„Наравно да постоји опасност миграције, али не треба претjеривати”, рекао је Ван Ромпеј у изјави за три француска медија, телевизију ТВ5, радио РФИ и лист Монд.

Ван Ромпеј је упозорио да не треба кршити европске договоре, пошто је Рим затражио помоћ од Брисела после доласка великог броја људи из Туниса, док је Француска одбила да прихвате те држављане који преко Италије долазе у Француску.

„Ни Италија ни Француска за сада нису учиниле ништо нелегално, али постоји опасност да се не поштује дух шенгенске повеље о слободи кретања”, рекао је Ван Ромпеј.

Према његовим ријечима, неопходно је што прије размотрити питања миграције и азила на самиту ЕУ 24. јуна у Бриселу или чак и раније.

Воз са туниским држављанима из Италије заустављен је данас на граници с Француском у ескалацији несугласица о судбини миграната из сјеверне Африке који напуштају своје земље због немира.

Портпарол италијанске жељезнице Маурицио Фуриа изјавио је да је воз са Тунижанима и активистима који их подржавају заустављен на граници и не може да уђе у Ментон у Француској из италијанског мјеста Вентимиља.

Италија је дала привремене дозволе за боравак за 26.000 Тунижана који су дошли у Италију, бјежећи од немира у земљи.

Многи од њих имају породицу и пријатеље у Француској и италијанске власти су рекле да им дозволе за боравак омогућавају да путују у многе земље Европске уније.

Француске власти су потом саопштиле да ће прихватити те дозволе ако мигранти докажу да могу финансијски да се издржавају и издале налоге о контролисању границе са Италијом, што је преседан од када је уведена шенгенска слободна зона кретања. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *