Утисак Васкpшње недеље: Григорије о Качавенди и Николићу

Владика захумско-херцеговачки каже да ће разријешени владика зворничко-тузлански Василије (Качавенда), осумњичен за педофилију, одговарати пред црквеним судом. "Та ствар уопште није завршена, Сабор тек предстоји. Вјероватно да ће бити тај црквени суд", рекао је владика Григорије у “Утиску недеље” на РТВ Б92. Он је навео да је владика Василије оптужен за педофолију и педерастију, као […]

понедељак, мај 6, 2013 / 08:55

Владика захумско-херцеговачки каже да ће разријешени владика зворничко-тузлански Василије (Качавенда), осумњичен за педофилију, одговарати пред црквеним судом.

"Та ствар уопште није завршена, Сабор тек предстоји. Вјероватно да ће бити тај црквени суд", рекао је владика Григорије у “Утиску недеље” на РТВ Б92.

Он је навео да је владика Василије оптужен за педофолију и педерастију, као и да не треба мислити да "читав процес рјешавања тог проблема" није потекао управо из цркве (СПЦ).

Владика Григорије је додао да Василије има право да носи мантију док се "не заврши тај суд", али да нема никакве ингеренције над епархијом, коју је већ преузео други владика.

Како је додао, морал "сваког од нас је велико питање".

Владика Григорије је казао и да је Василију Црква уточиште и да нема "друге мајке сем цркве, а да се мајка и кад има неких проблема тешко одриче свог дјетета".

Он је истакао и да му се не свиђа заташкавање.

Владику Василија (Качавенду) је Синод Српске православне цркве недавно разрешио дужности владике пошто је усвојио “његов захтјев с краја прошле године да се повуче из здравствених разлога”.

Повлачење владике догодио се пошто су на друштвеним мрежема и у медијима обајављени прво фотографски снимци са младићима, а потом и аудио записи његових разговора са младићем, “који је за владику подводио дјечаке”, и који свједоче о његовим блудним радњама за које је тихо сумњичени годинама.

Одговор на аферу сада већ бившег владике је најављена тужба медија суду.

Томислав грешни, Борис непрежаљени

Томислав Николић направио је велику грешку када је рекао "клечим и тражим опроштај за Србију", рекао је владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

Изјава је грешка јер смо се "ми тамо клали са својим комшијама, "ми" Срби из Босне, Србија нема везе са тим. У Херцеговини се каже "није школа магаре", што значи да су нам свима потребне школе да би се неке ствари рекле, рекао је владика.

"Замислите да је Иво Јосиповић рекао да су Хрвати у Босни Босанци или да је рекао да су муслимани у Босни Срби, морао би се извињавати колико се никада у зивоту није извињавао", рекао је владика Григорије и додао да је формулација доста "неспретна" и рекао да је сагласан са предсједником ДС Драганом Ђиласом у томе да није добро што Томислав Николић уводи праксу да сваки предсједник Србије мора да се извињава за злочине у Сребреници.

"Ако се Тадић извинио једном онда нема потреба више, мислим да се и новинарка запрепастила кад је чула шта Николић прича".

Он је, коментаришући Бриселски споразум, рекао да му је тешко да каже да ли се са њим слаже или не јер је то јако комплексно питање.

"Треба да знамо да границе никад нисмо цртали ми, народи који овде живе, ни Срби ни Хрвати ни Црногорци, већ су то били спољни утицаји – Брисел, Вашингтон, они имају главну узлогу. Понекад зову наше политичаре да учествују у томе, и ако су кооперативни пуштају их да учествују. Наши су исли у Брисел, донијели су неки папир и рекли морамо "ово да потписемо". То није једноставно питање. Док се једни залажу за земљаску Србију, други се залажу за небеску, све је то плод незнање и брзоплетости", наводи владика захумско-херцеговачки и приморски.

Владика је рекао да је тешко рећи шта је у Бриселу потписано, да ли јесте или није потписано признање, јер има различитих тумачења, као што се и Дејтон различито тумачио.

А Бориса би због овог вјешали

"Ја их увек гледам кад говоре о Бриселу, али не знам шта они то кажу. Ја бих питао да ли сте ви тамо били Вук Бранковић или Милош Обилић, одлучите али немојте да кажете да сте били Бранковић ако сте били Обилић и обрнуто. Ја се сјећам да Тадић, који је од оних људи које сам ја подржавао, то није смио да потписе. Вјерујем да је Тадић то потписао да би висио на Теразијама. А да ли су ови потписали предају Косова, нека је Бог у помоћи тим људима", рекао је владика.

"Можда је Брисел процијенио да то треба да потпише неко други, ко не би висио на Теразијама. Ја сам подржавао Тадића јер сам Србин који живи у региону, за који је он имао слуха, можда чак и за Косово. Рекао сам му да га Бог много воли јер је изгубио на изборима, пошто би сада он говорио "морамо ово да потпишемо". Мени се чини да је он стекао лијеп углед у региону, за који ми се чини да га више нема. Не посјећујмо Србе у Хрватској када одемо у Хрватску, што Иви Јосиповићу не би пало на памет", рекао је владика Григорије и додао да је његова изјава да су "Срби из БиХ најбољи Срби који живе на просторима бивше Југославије" извађена из контекста.

"Ја сам рекао у погледу очувања идентитета да су ти Срби најбољи", објаснио је владика.

Он каже да ако се ради о Косову, у Србији нико не може да буде само политичар или само бизнисмен или само свештеник, јер ту има много проблема.0 КОМЕНТАРА

 1. Хехехе..још једна борисова нарикача, ја сам рекао нек ми се напуше сви к..ца, који послије хапшења Ратка Младића, позиваше да идемо на протесте и поручимо „спаси Србију и уби се борисе, борисе..“ НЕ, нема то фајде, ако у исти слоган не позовеш и ову сподобу григорија и додика и радмана и шпиркета и џомбулића…ма све њих, спасите овај народ и убијте се, тјерајте се у сто финих п.материних!x-(

 2. Ђилас недавно у Мостару рече како је бискуп Григорије његов велики пријатељ и један од вођа из пето октобарских дешавања!!
  За Николића је у праву да је усро мотку ко нико

 3. Utisak nedelje nisam gledao, jer od ovoga tipa u mantiji mi je muka, gadi mi se, po mom mišljenju , on je uvreda za Crkvu, uvreda za narod kojemu zbog takvih prijeti biološko istrebljenje. Više se u Srpskoj ne zna ko je ko, ko je biskup, a ko vladika, ko je predsjednik,a ko emir, ko je senat a o akademik…..Ili je to sve u jednom, ali strah me je da je u svemu tome jedno veliko ruglo, veliko ništa.

 4. да ми Срби имамо више оваквих Владика ту би била наша срећа браћо ал ето видим по овим блентавим коментарима да смо ми ипак несреће од народа

 5. Dragi moj dobrovoljac,ocito su nam arsini za srecu razliciti, ali na pamet mi ne pada da su tvoji komentari glupi, jer razlicitost nije glupost ,za razliku od jednoumlja.Za mene je i ovaj jedanvladika ovakav kakav je, poguban je,Da ih je , nedobog, ovakvih vise, pa vec bi nas nestalo.Ovako odolijevamo jos nekako ovoj nasoj nesreci. Pa , svakom grigoriju po helikopter, po milione i milione, pa svakom da leti predsjednik helikopterom na sasaptavanja i domundjavanja, pa auta, putovanja, miloste, posluge, frizeri, soferi,posluge…vinogradi i dvorovi… I sa ovim jednim grigorijem jedva disemo, a sta bi tek bilodanas ima vise? Nokautirali bi nas davno!
  Ipak u jednom se slazemo: nesretan smo mi narod.

 6. Г. Владика Григорије, би морао да објасни, која је његова улога у смјењивању г. Владике Качевенде. Посебно треба да објасни која је улога у пуштању у јавност монтираног филма г. Качавенде. Посебно да ли смјењивање има везе са оснивањем ткз „босанске православне цркве“.

 7. „Неприлагођени“ је из тима за специјалне истраге Св. Синода СПЦ B-)

  Нас треба да нестане, с обзиром какви примјерци су нам најгласнији..

 8. Калабалак, немам никакве везе са Синодом. Да имам можда би ми било боље(мени лично).
  Опет, покушавам да будем иформисан. Рецимо да сваки дан активно читам 4-5 дневна листа исто и 5-6 седмичних. Правим инализе, поређења.
  Опет покушавам се и на друге начине информисати.
  Е сад што се тиче слања у пензију г.Владике Качавенде, по мени разлози су дубљи,што ће вријеме показати.

 9. „Треба да знамо да границе никад нисмо цртали ми, народи који овде живе, ни Срби ни Хрвати ни Црногорц“
  Какав је ово владика СПЦ, који признаје „црногорску“ нацију? x-(

 10. Свака част владици што је способан да се издигне изнад ове учмале мочваре пуне идиота…коначно црквено лице које пре свега заступа,замислите,духовност пре мржње.

 11. Хахаха..духован је овај бискуп григориус, како да не, духовно нокаутира новинара? Удри ближњега свога, скот манитајшки!
  Жали он за борисом глупим, њему такви глупани попут бориса и додика одговарају, глупи а похлепни, савршен спој за махинације сваке врсте!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *