Усвојена лична карта на ћирилици и ентитеско држављанство

Уставно-правна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ усвојила је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о личној карти држављана БиХ, заједно са амандманима Савјета министара којима је утврђена могућност навођења ентитетског држављанства у личној карти и писања података латиничним и ћириличним писмом. Комисија је усвојила и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона […]

уторак, децембар 6, 2011 / 15:56

Уставно-правна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ усвојила је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о личној карти држављана БиХ, заједно са амандманима Савјета министара којима је утврђена могућност навођења ентитетског држављанства у личној карти и писања података латиничним и ћириличним писмом.

Комисија је усвојила и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ, заједно са амандманима Савјета минстара.

За предложене законе гласали су српски и хрватски чланови Комисије, док су бошњачки чланови били против, јер су, како тврде, амандмани Савјета министара на ова два законска приједлога усвојени прегласавањем бошњачких министара.

Ентитетско држављанство, према овом амандману, уноси се на захтјев подносиоца захтјева за издавање личне карте или када је то неопходно за провођење Изборног закона БиХ, што је случај у Брчко дистрикту.

Предсједавајући Комисије и посланик СДА Шефик Џаферовић инсистирао је да је заобиђен приликом трагања за договором те да не може бити прегласавања о овом закону, као ни о закону о пребивалишту и боравишту.

Џаферовић се успротивио и форми опционих докумената, односно давању могућности навођења или ненавођења ентитетског држављанства, поготово у дијелу који се односи на Изборни закон БиХ.

Денис Бећировић из СДП-а рекао је да амандмани Савјета министара БиХ нису резултат компромиса и да се њима руши раније постигнути компромис, иако Комисија у више наврата није успјела да пронађе компромис о измјенама и допунама Закона о личној карти, односно Закона о пребивалишту и боравишту.

Лазар Продановић из СНСД, који је први амандманима тражио да се омогући навођење ентитетског држављанства и писања података ћирилицом и латиницом, али је одустао од њих у корист амандмана Савјета министара, истакао је да су ентитетско држављанство и равноправност писама уставно признате категорије у БиХ.

Продановић је негирао Џаферовићеву тврдњу да се кориштењем ћириличног писма на личној карти онемогућава пролазност овог документа на границама, наводећи да је у том случају релевантан чип са биометријским подацима, а не писмо.

Александра Пандуревић из СДС-а оцијенила је прихватљивим амандмане Савјета министара БиХ, констатујући да се њима само поштују уставне категорије.

Подршку поштовању Устава БиХ дали су и хрватски чланови комисије Божо Љубић и Мато Фрањичевић.

Обраћајући се члановима комисије, министар цивилних послова БиХ Средоје Новић указао је на значај наведена два закона за безбједност БиХ и рад безбједносних служби. „Неусвајањем ових закона раздводњава се безбједносни систем БиХ“, истакао је Новић и изразио жаљење што министри и посланици на сједнице долазе са готовим ставовима.

Апелујући на Парламентарну скупштину да изнађе рјешење за ове законе, Новић је изразио бојазан да ће у супротоном проћи много времена да се ова два закона поново нађу у парламентарној процедури.

Бошњачки и хрватски чланови Комисије нису подржали Џаферовићев приједлог да се у парламенту заустави рад на оба закона и да се замоли Европска комисија да помогне у тражењу рјешења.

У расправи о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ Џаферовић је изнио тврдњу да се предложеним измјенама и допунама угрожава Уставом БиХ гарантована слобода кретања, што је Новић одбацио.

Уставно-правна комисија већ је два пута одгађала изјашњавање о наведена два закона, а након данашњег изјашњења омогућено је да се они нађу на дневном реду сједнице Представничког дома заказане за четвртак, 8. децембра.

Уставно-правна комисија Представничког дома утврдила је да је Приједлог закона о порезу на додатну вриједност, који је у парламентарну процедуру упутила Александра Пандуревић, а којим се ПДВ-а ослобађају телефонски бројеви за хуманитарне позиве, усклађен са Уставом и правним системом БиХ.0 КОМЕНТАРА

 1. „Приједлог закона о порезу на додатну вриједност .. којим се ПДВ-а ослобађају телефонски бројеви за хуманитарне позиве“

  свака част за овај приједлог.. ваљда ће проћи??

 2. Супер. Баш ме интересује како ће све у пракси дјеловати, и шта ће бити испод ћириличног имена: нешто прилагођено неглеском изговарању/читању, или се нећемо одрећи наше деценијске латиничне традиције B-)

  Ево рецимо ја и даље не знам које је моје ентитетско држављанство. Кад вадим родни лист у општини рођења пише ми да имам Федерално, иако имам поновни упис у матичну књигу рођених и држављанство Српске. Не знам по ком основу су их подијелили, ако си рођен у мјесту које је припало ФбиХ, онда си федералац, иако у федерацији никад ниси живио.

 3. ШикуљакM

  Држављанство се добија на основу рођења,“по крви“ или у нашем случају најважније – по пребивалишту.Такође, родни лист није доказ о држављанству,већ о подацима везаним за рођење.Дакле,имаш држављанство оног ентитета где су ти издани пасош и лична карта.

 4. Ово је сјајно. Коначно један користан, прије свега патриоцки посао српских преставника у БиХ! Честитам господо! Али сад имамо друге проблеме за ријешити

  – пасош
  – саобраћајна дозвола
  – возачка дозвола
  – путокази у МХФ
  – мјесечне карте
  – етикете на аритклима по великим тржним центрима

  Ајде Срби луди сад имамо прилику да изведемо на чистац РАВНОПРАВНОСТ писма

 5. Не бих да будем партибрејкер, али мислим да сте се прерано обрадовали. Тешко да ће ово да прође.
  Надам се да ће наши наставити да инсистирају!

 6. Ово је права потврда нашег идентитета.Још само повратити грб и химну“Боже правде“. Ова политичка борба наших представника у заједничким органима имаће прави ефекат само ако сви Срби буду захтјевали да им се лична карта штампа на ћирилици и држављанство буде ентитетско, али страхујем да тако неће бити.

 7. И шта сад, опет мијењај документа, трт-мрт? Нећу да вадим нову личну а ни пасош, ионако не вриједи ни пишљива боба.

 8. Ањице душо, јел овај коментар посљедица претјеране конзумације Гинко Белупо производа, шта је ово, па прије мјесец два, би ову тему зачинила позивом на маркирање, мен*счини, све трчиш са кантом жуте фарбе, шала, али треба им пружити шансу, имају ови „твоји“ још мало простора за рад, нисмо још дибидус пропали.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *