Урбанистички завод: Да ли је предсједница синдиката уновчила функцију?

Радници Урбанистичког завода давали су по 100 КМ на име надоканде за адвокатске услуге иако је адвокату новац већ био исплаћен према расподјели из стечајне масе, којом се новац исплаћује свим радницима. Новац је од радника сакупљала предсједница синдиката Живана Гојић, и они тврде да је на овај начин стекла новчану корист и преварила их. […]

среда, април 24, 2013 / 15:12

Радници Урбанистичког завода давали су по 100 КМ на име надоканде за адвокатске услуге иако је адвокату новац већ био исплаћен према расподјели из стечајне масе, којом се новац исплаћује свим радницима.

Новац је од радника сакупљала предсједница синдиката Живана Гојић, и они тврде да је на овај начин стекла новчану корист и преварила их.

Адвокат Јован Радић је за заступање радника пред судовима испоставио рачун стечајном управнику од 38.000 КМ. Стечајни управник је признао наведени рачун и по томе у првој расподјели адвокату је (у 2011. години), исплаћено 36,5 одсто од наведеног износа, што је проценат који су добили и сви остали који потражују своје плате. Остатак ће се исплаћивати када друге расподјеле дођу на ред.

Међутим у мају прошле године многи радници су издвојили по 100 КМ за надокнаду адвокату, наводно, не знајући да је адвокат већ дјелимично исплаћен. Они који су дали новац имају и потврде за то, а кажу да им је предсједница синдиката прећутала да је адвокат већ добио средства из прве расподјеле.

-То је аранжман који је рађен мимо стечајног поступка и настао је проблем када су радници сазнали да је адвокату признат рачун и да је добио новац из прве расподјеле – каже стечајна управница  Доста Бараковић, која додаје да је чудно како су радници пристали да дају новац и како нису знали да се адвокат већ исплаћује.

Она је потврдила да је адвокат заступао више од 100 радника, а да ли су сви они дали по 100 КМ, чиме би се у џеп предсједнице синдиката слило десетак хиљада КМ, стечајна управница нам није могла потврдити, понављајући да је то ‘’аранжман мимо стечајног поступка’’ и да о томе знају учесници.

‘’Прозвана’’ предсједница Синдиката Живана Гојић одбила је да било шта коментарише, а Фронталу је изјавила да ‘’забрањује да се њене ријече користе у тексту јер неће да коментарише писма анонимних радника који су се усудили да нам доставе њен приватни број телефона’’!?

Јован Радић и Живана Гојић су у Одбору повјерилаца, а адвокат је предсједник тог тијела у стечајном поступку пред Окружним привредним судом у Бањиј Луци, и они наступају у виду "умјешача" у судском спору са Градом Бања Лука.

Према информацијама које смо ми добили, многи радници не знају да су дали пуномоћ и да се у случају губитка спора, рад адвоката мора платити. Пуномоћ се, такође, може и повући.

Адвокат Јован Радић је члан Управног одбора Новог урбанистичког завода Републике Српске који је влада именовала у фебруару ове године.

Нови урбанистички завод Републике Српске завршио је прошлу годину са губитком већим од 144.000 марака.

Влада РС је крајем 2011. године за 4,2 милиона КМ купила Урбанистички завод у стечају, а послије преузимања и формирања Новог урбанистичког завода РС додијелила му је и 500.000 КМ иницијалних средстава за почетак рада. Завод, међутим, никада није стао на стабилне ноге, а за више од годину од када је у власништву РС, склопио је само један посао вриједан 100.000 КМ и то израду главног пројекта хидроелектране Улог у Калиновику.0 КОМЕНТАРА

 1. Чији је адвокат „УМЈЕШАЧ“ ?:

  „Јован Радић и Живана Гојић су у Одбору повјерилаца, а адвокат је предсједник тог тијела у стечајном поступку пред Окружним привредним судом у Бањиј Луци, и они наступају у виду „умјешача“ у судском спору са Градом Бања Лука“…
  ———-
  „Адвокат Јован Радић је члан Управног одбора Новог урбанистичког завода Републике Српске који је влада именовала у фебруару ове године.“

  Адвокат је и предсједник Одбора повјерилаца и члан Управног одбора Новог урбанистичког завода РС, а именовала га је Влада РС и „умјешач“ је у судском спору са Градом Бањалука – да ли ово ико разуме?

  А, паре? А везе? а ко кога брани и тужи???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *