Умро глумац Петар Краљ

Петар Краљ, великан српског глумишта преминуо је након дуге и тешке болести. Потврда о овој вијести стигла је и из матичног позоришта овог глумца Атељеа 212. Петар Краљ који је у својој каријери остварио преко 200 улога, а на позоришним даскама играо више од 3.000 пута последњих мjeсеци био је озбиљно болестан, усљед чега је […]

четвртак, новембар 10, 2011 / 14:51

Петар Краљ, великан српског глумишта преминуо је након дуге и тешке болести.

Потврда о овој вијести стигла је и из матичног позоришта овог глумца Атељеа 212.

Петар Краљ који је у својој каријери остварио преко 200 улога, а на позоришним даскама играо више од 3.000 пута последњих мjeсеци био је озбиљно болестан, усљед чега је више пута хоспитализован. 

Истински доајен српског глумишта оставио је иза себе богато умјетничко дјело: преко 200 улога, а на позоришним даскама чак више од 3.000 наступа, радио је и на филму и телевизији.

Рођен 4. априла 1941. године у Загребу, непоновљиви Пера Краљ веома рано је показао склоност ка глуми. Гимназију је завршио у Новом Саду и, како је волио да каже, имао је срећу да „позоришне представе гледа још 1959. године”.

Дипломирао је глуму на Академији за позориште, филм и телевизију у Београду, а стални члан „Атељеа 212” био од 1968. до 1979. године, када одлази у слободне умјетнике.

Као млади глумац, 1965. године, добио је награду трибине младих за улогу у представи „Чарапа од сто петљи”, Аце Поповића, на Стеријином позорју у Новом саду, која му је улила самопоуздање да крене у освајање српског глумишта.0 КОМЕНТАРА

  1. Neka mu je vjecna slava. Bio je veliki glumac i veliki covjek. Pokusao je da nesto napravi i na lokalnom politickom nivou (opstina Vracar) ali je u vremenu „raznoraznih SOJICA“ ostao nemocan.
    Jedna od zadnjih uloga mu je i uloga Davida Strpca u poznatoj Kocicevoj drami koja je i danas aktuelna – mozda i vise nego za vrijeme KuK monarhije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *