У најави вински рат Кине и ЕУ

Спрема се велики вински рат ЕУ и Кине – Унија оптужује Кину да се одавно претворила у „свјетску фабрику копија и кривотворене најразличитије могуће робе“. Кинези су, по мишљењу низа држава чланица ЕУ, на челу са Француском, Италијом и Шпанијом, криви због испорука соларних батерија по дампинг цијенама. Под притиском ових држава, руководство ЕУ одлучило […]

петак, јун 14, 2013 / 09:32

Спрема се велики вински рат ЕУ и Кине – Унија оптужује Кину да се одавно претворила у „свјетску фабрику копија и кривотворене најразличитије могуће робе“.

Кинези су, по мишљењу низа држава чланица ЕУ, на челу са Француском, Италијом и Шпанијом, криви због испорука соларних батерија по дампинг цијенама.

Под притиском ових држава, руководство ЕУ одлучило је да уведе порез на одговарајући увоз из Кине.

Као одговор, кинеска влада је покренула питање о неконтролисаном извозу из Европе у Кину и обратно вина сумњивог квалитета по не мање сумњивим цијенама.

Чувени италијански енолог Лучија Боцано, која потиче из познате породице виноградара и власника винарије „Подере Албрезе“ окривљује кинеску страну, али и признаје одређене гријехе својих сународника.

Италија је покушавала да извезе вина на кинеско тржиште,али су се сусрели са великим проблемима.

Направи Кинез све, много јефтиније

На примјер, појавила су се експортна вина по веома ниским цијенама, рецимо „Кјанти“, које није имало цијену у оквирима онога што винари сматрају примјереним.

Испоставља се да постоје компаније које купују вино на велико и баве се пуњењем и препродајом. На то троше мање новца и снаге него на производњу.

Зато проблем нису само кинеске јефтине копије, већ и несавјесна конкуренција самих Италијана.

Кинези поручују да би ЕУ, ако мисли да може да огради своје интересе увођењем санкција, требало да схвати да пред њом не стоји Кина каква је некада била – упозорава Чен Жимин, професор Фуданског универзитета у Шангају, специјалиста за ЕУ.

САД су заузеле уздржан став у односу полемике ЕУ и Кине. Разлог је то што је Кина највећи свјетски власник америчког дуга, који је номинован у доларима, и зато је она у могућности да се обруши на америчку економију, као и на сав свјетски монетарни систем.

А та је опасност страшнија од „винских“ размирица са ЕУ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *