У Јемену се и даље броје мртви

Најмање пет људи је погинуло, а 60 повријеђено у сукобима полиције и демонстраната у Сани, саопштено је из болнице у главном граду Јемена. „Биланс погинулих сада је пет, док је од ватреног оружја и палица рањено 60 људи, од којих је 23 у критичном стању”, рекао је љекар у болници у коју су пребачене жртве, […]

среда, април 20, 2011 / 13:49

Најмање пет људи је погинуло, а 60 повријеђено у сукобима полиције и демонстраната у Сани, саопштено је из болнице у главном граду Јемена.

„Биланс погинулих сада је пет, док је од ватреног оружја и палица рањено 60 људи, од којих је 23 у критичном стању”, рекао је љекар у болници у коју су пребачене жртве, пренио је АФП.

Претходно је један случајни пролазник убијен у граду Таезу када је полиција отворила ватру на демонстранте који су тражили повлачење с власти предсједника Јемена Алија Абдулаха Салеха.

Од почетка антивладиних протеста у Јемену, у фебруару, убијено је више десетина људи, међу којима, према подацима УНИЦЕФ-а, најмање 26 деце.

У међувремену, министри спољних послова земаља чланица Савјета за заливску сарадњу (Г Ц Ц) разговарали су јуче у Абу Дабију с делегацијом јеменске владе о иницијативи за окончање вишемјесечних сукоба између демонстраната и власти у тој земљи.

„Двије стране су током састанка размијениле мишљења о иницијативи Г Ц Ц да се постигне договор који би задовољио тежње јеменског народа”, наведено је у заједничком саопштењу издатом после састанка.

Шефови дипломатија заливских земаља претходно су се састали у недељу у Ријаду са делегацијом јеменске опозиције, на којем су покушали да утврде детаље плана за повлачење Салеха.

Г Ц Ц, регионална организација која окупља Бахреин, Кувајт, Оман, Катар, Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате, 10. априла је позвала Салеха да „објави пренос својих надлежности на потпредсједника”, Абдрабух Мансур Хадија.

Та организација тада је затражила и формирање „владе националног јединства коју би предводила опозиција” у Јемену и која би била одговорна за „доношење устава и организовање избора”. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *