У Хаџићима пронађени остаци муниције са осиромашеним уранијумом

Остаци муниције с осиромашеним уранијумом пронађени су приликом деминирања у мјесту Гривићи, изнад Техничко-ремонтног завода у Хаџићима код Сарајева. Деминери су приликом обављања посла наишли на сумњиве остатке муниције, о чему је обавијештена Регулаторна агенција за радијацијску и нуклеарну безбједност. "Наши инспектори изашли су на терен с инструментима, извршили су мјерење и нашли неколико тих […]

субота, мај 18, 2013 / 11:05

Остаци муниције с осиромашеним уранијумом пронађени су приликом деминирања у мјесту Гривићи, изнад Техничко-ремонтног завода у Хаџићима код Сарајева.

Деминери су приликом обављања посла наишли на сумњиве остатке муниције, о чему је обавијештена Регулаторна агенција за радијацијску и нуклеарну безбједност.

"Наши инспектори изашли су на терен с инструментима, извршили су мјерење и нашли неколико тих гелера. Деминерима је издато упуство како да поступају, како да скупе те остатке, након чега ћемо их пребацити у складиште“, рекао је за сарајевски "Дневни аваз" директор Агенције Емир Диздаревић.

Он је упозорио да је осиромашени уранијум опасан због своје токсичности.

"Не зрачи пуно, али је токсичан када почне кородирати у земљи", објаснио је Диздаревић.

Остаци метака с осиромашеним уранијумом и раније су проналажени на овом подручју, које су, крајем рата док је оно било под контролом српских снага, бомбардовали авиони НАТО-а.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *