У гранатирању погинуло шест људи

КАИРО- Најмање шест људи погинуло је када су снаге лојалне либијском вођи Моамеру Гадафију гранатирале Мисурату, рекао је портпарол побуњеника Абдел Басет Мезерик телевизији Ал џазира. Он је додао да је најмање 47 људи повријеђено у данашњем гранатирању. Мисурата је једино упориште побуњеника на западу Либије, које Гадафијеве снаге држе у окружењу неколико седмица. Вјерује […]

недеља, април 17, 2011 / 16:43

КАИРО- Најмање шест људи погинуло је када су снаге лојалне либијском вођи Моамеру Гадафију гранатирале Мисурату, рекао је портпарол побуњеника Абдел Басет Мезерик телевизији Ал џазира.

Он је додао да је најмање 47 људи повријеђено у данашњем гранатирању.

Мисурата је једино упориште побуњеника на западу Либије, које Гадафијеве снаге држе у окружењу неколико седмица. Вјерује се да су у досадашњим операцијама погинуле стотине цивила.

У међувремену, авиони НАТО гађали су данас област југозападно од пријестонице Триполија, јавила је државна либијска телевизија.

Исти извор наводи да је гађана области Ал хира, 50 километара југозападно од Триполија.

За то вријеме, Вашингтон тражи земљу која ће бити спремна примити Гадафија, упркос његовом противљењу да оде са власти.

Лист "Њујорк тајмс" пише да САД дискретно и опрезно "испитује терен" код власти појединих афричких земаља да ли би евентуално биле спремне да пруже азил либијском вођи након што одступи са власти.

Међутим, први проблем је што се Гадафи упорно противи да оде са власти, а други проблем за провођење овога плана Американцима представља међународни кривични суд у Хагу.

У Хагу Гадафију пријете судски процеси, прије свега због напада његових трупа на цивилно становништво у властитој земљи, наводних злочина за вријеме оружаних сукоба који још трају, али му пријети и процес за напад на авион компаније "ПанАм" 1988. године, који се догодио у близини шкотског града Локербија, када је погинуло 270 људи.

САД излаз из те ситуације виде у проналажењу једне земље која се није обавезала на признавање Међународног суда у Хагу и уважавање одлука тога суда, пише лист, позивајући се на тројицу високих америчких званичника.

Готово половина афричких земаља није потписала или ратификовала такозвани Римски статут, који представља основу функционисања Међународног кривичног суда и на основу кога је тај суд у Хагу и формиран.

САД такође спадају у ту групу земаља које нису потписале или ратификовале Римски статут.

"Оно што ми покушавамо јесте једноставно организовати било какво мирно рјешење, ако се за то пружи прилика", наводи неименовани званичник.

У међувремену, лист "Вашингтон пост" пише да се европске чланице НАТО сусрећу са новим проблемима у операцијама у Либији.

Европским НАТО чланицама, које су укључене у војну акцију у Либији, све више понестаје одговарајућег оружја и муниције, пише лист, позивајући се на изворе унутар алијансе.

Извори наводе да НАТО нема довољно модерних бомби које гађају с великом прецизношћу.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *