У Египту откривена двострука статуа фараона Аменхотепа III

Египатски археолози открили су двоструку статуу египатског фараона Аменхотепа III који је владао прије око 3.400 година, саопштило је данас министарство културе те афричке земље. Горњи дио двоструке статуе од кречњака димензија 1,3 са 0,95 метара откривен је у Ком ел Хитану, мјесту фараоновог погребног храма у Луксору. Статуа приказује Аменхотепа Трећег са двоструком египатском […]

недеља, октобар 3, 2010 / 11:07

Египатски археолози открили су двоструку статуу египатског фараона Аменхотепа III који је владао прије око 3.400 година, саопштило је данас министарство културе те афричке земље.

Горњи дио двоструке статуе од кречњака димензија 1,3 са 0,95 метара откривен је у Ком ел Хитану, мјесту фараоновог погребног храма у Луксору.

Статуа приказује Аменхотепа Трећег са двоструком египатском круном, украшеном уреусом, владарским симболом старог Египта у облику змије, како сједи на пријестолу поред бога Амона.

Фараонов храм, један од највећих на западној обали Нила у Луксору, углавном је уништен, вјероватно у поплавама, а сачуван је само мали дио његових зидова.

Археолози су, ипак, открили мноштво предмета и статуа, међу њима и двије статуе Аменхотепа III од црног гранита, нађене у марту 2009. године.

Аменхотеп III је владао у 14. веку прије нове ере, на врхунцу египатског Новог краљевства које се простирало од Нубије на југу до Сирије на сјеверу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *