У ЦИК не знају како да преброје сребреничке гласове

Члан Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Суад Арнаутовић саопштио је данас да је унутар ЦИК-а БиХ дошло до оштрог размимоилажења у погледу примјене метода бројања и верификације једног броја непотврђених (ковертираних) гласачких листића за основну изборну јединицу Сребреница. "Кључни разлог су различити приступи верификацији непотврђених гласачких листића. Иако се ради о објављивању прелиминарних, незваничних и […]

среда, октобар 17, 2012 / 20:22

Члан Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Суад Арнаутовић саопштио је данас да је унутар ЦИК-а БиХ дошло до оштрог размимоилажења у погледу примјене метода бројања и верификације једног броја непотврђених (ковертираних) гласачких листића за основну изборну јединицу Сребреница.

"Кључни разлог су различити приступи верификацији непотврђених гласачких листића. Иако се ради о објављивању прелиминарних, незваничних и некомплетних резултата, ипак желим истаћи да је нпр. према данашњем интерном прегледу утрке за начелника Сребренице од стране Главног центра за бројање, број потврђених гласачких листића из ове категорије слљедећи – за кандидаткињу Весну Кочевић 110 гласова, за кандидата Ћамила Дураковића 9 гласова и за независног кандидата Радојицу Ратковац 14 гласова.

При овој радњи у процесу потврђивања непотврђених гласачких листића, које није извршила Централна изборна комисија БиХ, мени лично нису презентовани докази на основу којих докумената је Главни центар за бројање „потврдио“ ове гласове, нити на основу којег законског акта је то право Главног центра за бројање, а не Централне изборне комисије БиХ.

Због тога сам захтијевао да се обустави објава ових података на веб порталу ЦИК БиХ док их не верификује Централа изборна комисија БиХ.

Међутим, након ове интервенције предсједник ЦИК БиХ је напрасно отказао већ заказану сједницу ЦИК БиХ", наводи се.

Арнаутовић истиче да је у изјави за јавност 6. октобра ове године скренуо пажњу на одредбе члана 3.17 и члана 5.12 Изборног закона БиХ којима је регулисан поступак идентификације и гласања држављана БиХ с бирачким правом.

"Само држављанима БиХ с бирачким правом, а који се нису нашли на закљученом изводу из Централног бирачког списка 23. аугуста 2012. године, који су предочили личну карту, пасош или возачку дозволу и потврду о мјесту пребивалишта може се потврдити право гласа. Свим другим особама које су на дан избора презентовале некакве обрасце, међу којима су и обрасци ЛК/ОИ-4, ЛК/ОИ-2, ПБ1,ПБ3, копије личне карте, посебно копије личне карте других држава и слично, не може се потврдити право гласа непотврђеним (ковертованим) гласачким листићима.

У погледу нарушавања одређених одредби Пословника Централне изборне комисије БиХ у вези отказивања данашње сједнице ЦИК БиХ сматрам за потребним јавно препоручити предсједнику ЦИК БиХ да све наредне сједнице ЦИК БиХ, које се због хитности одржавају свакодневно, заказује у исто вријеме уз обавезно присуство јавности, посебно јавних електронских емитера", наводи Суад Арнаутовић, члан Централне изборне комисије БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *