У бомбашком нападу на шиите у Ираку 28 мртвих

Број жртава у нападима на шиитске ходочаснике у централном Ираку повећан је на 28, док је рањено најмање 78, показују најновији подаци. У бомбашким нападима против шиита у Багдаду погинуло је још најмање 10, а рањено 30 људи, јавила је Агенција Франс прес, која је раније извијестила да је живот изгубило 18 људи, а рањено […]

понедељак, децембар 5, 2011 / 19:53

Број жртава у нападима на шиитске ходочаснике у централном Ираку повећан је на 28, док је рањено најмање 78, показују најновији подаци.

У бомбашким нападима против шиита у Багдаду погинуло је још најмање 10, а рањено 30 људи, јавила је Агенција Франс прес, која је раније извијестила да је живот изгубило 18 људи, а рањено најмање 48.

Полицијски извор саопштио је да је осам људи убијено, а 18 повријеђено, што је потврдио и љекарски извор у болници у граду Садр „Имам Али”.

Љекарски извор у болници Ал-Кинди рекао је да је у ту болницу довезено осам рањених у експлозији у Машталу источно од Багдада, као и два беживотна тијела.

Један од најсмртоноснијих напада на шиите изведен је у сјеверном делу града Хиле, јужно од Багдада, и у њему је погинуло 16 особа, а рањено 45, јавио је АФП, позивајући се на изворе из полиције и болница.

У сличном нападу на шиитске ходочаснике у Латифији, 40 километара јужно од ирачке пријестонице, погинуо је један човек.

Шиити сутра обиљежавају годишњицу смрти имама Хусеина.

Обиљежавајући за њих један од најважнијих празника, шиитски муслимани широм свијета се окупљају и учествују у процесијама током Мухарема, првог мјесеца по исламском лунарном календару, како би обиљежили годишњицу смрти унука пророка Мухамеда, имама Хусеина у бици код Карбале.

Данас је девети дан Мухарема, али шиити одржавају процесије од почетка тог мјесеца, што траје 10 дана и завршава Ашуром, када се сматра да је Хусеин убијен.

Погинуле у тој бици код града у данашњем Ираку са омејадским калифом Језидом Првим шиити сматрају мученицима. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *