У БиХ неписмено 5,4 одсто становника

У БиХ неписмено је 5,4 одсто становника, показују подаци УН. Према њиховим посљедњим истраживањима, то су прије свега старији грађани, који нису имали услове ни за основно школовање, те Роми, преносе "Независне новине". Уколико би тај проценат био рачунат према посљедњем попису становништва, испада да дана школе нема око 200 000 грађана БиХ. Што се […]

среда, април 27, 2011 / 14:30

У БиХ неписмено је 5,4 одсто становника, показују подаци УН.

Према њиховим посљедњим истраживањима, то су прије свега старији грађани, који нису имали услове ни за основно школовање, те Роми, преносе "Независне новине".

Уколико би тај проценат био рачунат према посљедњем попису становништва, испада да дана школе нема око 200 000 грађана БиХ. Што се тиче земаља у региону, и оне имају релативно алармантне податке.

Србија и Македонија имају по 3,5 одсто неписмених, Црна Гора и Румунија по 2,7 одсто, Хрватска у Бугарска по 1,8, Албанија један одсто, док Словенија има 0,3 одсто неписмених, наведено је у истраживању УН.

Социолози наводе да се у БиХ, међу неписменима, највише ради о популацији која није била у могућности да заврши основно образовање, док је код Рома тај проблем годинама евидентан. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *