У 2012: Излобирали смо се за 4,7 милиона

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске у прошлој години је потрошило 4.798.166 КМ на два уговора са страним компанијама које, како је наведено, за потребе Владе РС врше савјетовање и заступање, као и пружање консултантских услуга. Уговори су, по овлаштењу ентитетске владе били закључени на период од 12 мјесеци, и имали су […]

понедељак, мај 20, 2013 / 19:34

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске у прошлој години је потрошило 4.798.166 КМ на два уговора са страним компанијама које, како је наведено, за потребе Владе РС врше савјетовање и заступање, као и пружање консултантских услуга.

Уговори су, по овлаштењу ентитетске владе били закључени на период од 12 мјесеци, и имали су степен тајности, односно ознаку „интерно“.

Стога ни Главна служба за ревизију јавног сектора РС у Извјештају о ревизији финансијских извјештаја Министарства за економске односе и регионалну сарадњу РС у прошлој години, није навела с којим то консултанским кућама у свијету Влада РС има потписане уговоре, ни за које тачно послове.

Опозиција у РС је упозоравала на издвајања из буџета РС за лобирање још од 2007. те да је на те намјене потрошено више од 20 милиона марака.

Указивали су и да је Влада РС имала уговоре с двије такве фирме из Вашингтона, што је својевремено потврдила и Главна служба за ревизију јавног сектора РС, али до данас никада нико није добио никакву информацију који су ефекти тих потрошених новаца, у шта су утрошени, ни ко је водио контролу утрошка новаца.

Још 2008. Влада РС ангажовала и америчку адвокатску фирму Дјy & ЛеБеф да би је савјетовала у преговорима с међународном заједницом и заступала интерес Српске у свим другим правним питањима.

До 2010. Влада РС је ангажовала фирме Дјy & ЛеБеф, ЛЛП; Пикард Кент & Роу, ЛЛП и Квин Гилиспи & Асосијејтс ЛЛЦ.

Уговор с Дјy & ЛеБеф окончан је крајем априла 2009., а та консултанска кућа банкротирала је прошле године.

Ревизија је навела и расходе за остале правне и административне услуге исказане у износу од 328.272 КМ, а односе се на један уговор који је Министарство, по овлаштењу Владе РС закључило у току 2012. са страном компанијом која је ангажована као консултант Министарства и Владе РС са земљама Европске уније.

Главна служба за ревизију јавног сектора у РС скренула је пажњу у извјештају о ревизији рада Министарства за економске односе и регионалну сарадњу РС у 2012., на уговор о пружању услуга који је закључен с Економским институтом а.д. Бања Лука у износу од 585.000 КМ.

Та средства извојена су из буџета Министарства за економске односе и регионалну сарадњу у износу од 200.000 КМ, Генералног секретаријата Владе РС 185.000 КМ и Министарства индустрије, енергетике и рударства 200.000 КМ, а уговором је дефинисана израда Пројекта „Унапређење сарадње Републике Србије и Републике Српске у складу са Споразумом о успостављању специјалних паралелних односа с посебним освртом на комплементарност њихових привреда и прекограничну сарадњу“.

Обавеза Министарства за економске односе и регионалну сарадњу, за финансирање реализације овог пројекта у износу од 200.000 КМ је евидентирана у оквиру расхода стручних услуга, чиме су ови расходи прецијењени, а истовремено су за исти износ потцијењени издаци за нефинансијску имовину и нематеријална произведена имовина у припреми.

Ревизијо моја мила

Ревизија је препоручила ресорном министру да се улагања у реализацију израде поменутог пројекта евидентирају на буџетској позицији издатака за нефинансијску имовину, као и на буџетској позицији нематеријалне произведене имовине у припреми.

Такође, Главна служба за ревизију јавног сектора РС у извјештају је навела и прецизне податке о утрошеним средствима за рад представништава РС у иностранству.

Ребалансом буџета у 2012., одобрен је износ од 2.928.000 КМ за Представништва РС у иностранству и Канцеларију РС у Мостару 50.000 КМ.

Укупно дозначена средства за финансирање рада представништава РС у иностранству за 2012. годину износе 2.768.000 КМ (Република Србија – Београд 600.000 КМ, СР Њемачка – Штутгарт 360.000 КМ, Руска Федерација – Москва 600.000 КМ, Краљевина Белгија – Брисел 540.000 КМ, Израел – Јерусалем 308.000 КМ и Република Аустрија – Беч 360.000 КМ).

Представништву РС у Републици Србији уступљен је на кориштење без накнаде пословни простор на Булевару Деспота Стефана 4, а то представништво финансира трошкове резиденцијалног објекта „Вила Републике Српске“ у Ужичкој 5 Београд из средстава представништва.0 КОМЕНТАРА

  1. I, hajde reci da režim ne vrši stravičan genocid nad narodom. Sve poharaše i pobiše ljude bijedom , to je najstravićniji zloćin. Nekoliko stotina skotova, sa monstrumskotom na čelu u pravom smislu riječi, ubijaju narod. Živjeti od ničega, od stotinjak 200,300,400 km , i da to nije svjesno i dobro isplanirano uništavanje naroda bez opaljenog metka. Ubijanje napalm bijedom na ovom prostoru je usavršio do parfektnosti .
    Bravo , monstrume!

  2. Канцеларија у Мостару 50 хиљада?? јбт сунце и држава? Па да продаје тоалет папир зарадила би толико, а то мора да је онај бискуп гришка умијешо своје прсте.

  3. Да је Санадер био паметан и трошио оволико на лобирање сад би још увијек скупљао сатове.. 😛

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *