Турски немири, други дан: Више од 1.700 ухапшених

Хиљаде људи и данас се окупило на главном тргу Таксим у Истанбулу. До сада ухапшено више од 1.700 људи, каже турски министар унутрашњих послова. "Велика већина ухапшених је пуштена након испитивања и идентификације", рекао је министар турски министар унутрашњих послова Муамер Гулер, а пренијела агенција Анадолија. Министар је додао да су се антивладини протести проширили […]

недеља, јун 2, 2013 / 21:56

Хиљаде људи и данас се окупило на главном тргу Таксим у Истанбулу. До сада ухапшено више од 1.700 људи, каже турски министар унутрашњих послова.

"Велика већина ухапшених је пуштена након испитивања и идентификације", рекао је министар турски министар унутрашњих послова Муамер Гулер, а пренијела агенција Анадолија.

Министар је додао да су се антивладини протести проширили на 67 градова, као и да је од уторка у земљи било 235 протеста.

Турски министар је такође упозорио на "дезинформације које се шире на друштвеним мрежама" демантујући информације са тих сајтова, као и тврдње група за људска права да је неколико људи убијено.

Гулер је казао да је 58 цивила и 115 полицајаца рањено, док групе за људска права саопштавају да је на стотине људи повријеђено, навео је АФП.

Власти наводе да је око 100 полицијских возила, 94 радње и на десетине аутомобила оштећено од петка када је локална кампања против плана развоја у Истанбулу прерасла у насилне протесте широм земље против владе. Укупна материјална штета, према Гулеровим ријечима, процјењује се на више од 20 милиона лира односно преко осам милиона евра.

У међувремену су настављени протести широм земље. На главном истанбулском тргу Таксим, одакле су и почели вишедневни протест, окупило се више хиљада људи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *