Турска полиција заузела трг Таксим

Турска полиција упала је на истанбулски трг Таксим да растјера хиљаде демонстраната, употријебивши водене топове и сузавац од којег се развио велики облак дима. Ово је, како наводи америчка агенција, најновији знак да је влада премијера Реџепа Тајипа Ердогана изгубила стрпљење након 12 дана немира у највећем турском граду. Неколико људи је примљено у кола […]

среда, јун 12, 2013 / 00:01

Турска полиција упала је на истанбулски трг Таксим да растјера хиљаде демонстраната, употријебивши водене топове и сузавац од којег се развио велики облак дима.

Ово је, како наводи америчка агенција, најновији знак да је влада премијера Реџепа Тајипа Ердогана изгубила стрпљење након 12 дана немира у највећем турском граду.

Неколико људи је примљено у кола хитне помоћи након најновијих окршаја.

Ердоган је раније данас оптужио демонстранте да нарушавању углед земље и упозорио да више неће толерисати масовне демонстрације.

Водећа опозициона Републиканска народна партија је у међувремену најавила да ће 20 њених парламентараца провести ноћ са демонстрантима у парку Гези.

Платформа солидарности Таксим је поновила своје захтјеве, везане за будућност парка Гези, затраживши од владе да званично објави да "ниједан једини квадратни метар парка Гези неће бити претворен у бетон и да ће и даље остати парк".

У саопштењу је такође затражено "особађање оних који су притворени" током протеста и додато да против представника снага реда који су изазвали ескалацију нереда буде покренута истрага и да они буду отпуштени с посла.

Гувернер Истанбула Хусеин Авни Мутлу изјавио је да ће полиција наставити операције против демонстраната на Тргу Таксим све док се он не рашчисти и позвао је људе да се клоне тог мјеста зарад личне безбједности.

"Истрајно ћемо наставити са нашим мјерама, било да је дан или ноћ, док се маргинални елементи не рашчисте и трг не отвори за народ", рекао је Мутлу у кратком саопштењу путем телевизије, пренио је Ројтерс.

Трг Таксим средиште је немира и протеста широм Турске против премијера Реџепа Тајипа Ердогана већ 12 дана
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *