Турци открили вјештачку производњу угља

Научници са Природно-математичког факултета Универзитета у Анкари успјели су доћи до формуле према којој је могуће произвести вјештачки угаљ, јавио је новинар агенције Анадолија. Иначе, у природи су за настанак угља потребни милиони година, но у лабараторији Универзитета у Анкари настане за два сата. У новооткривеном поступку кориштене су различите биомасе попут љуске љешника, целулозе […]

понедељак, октобар 8, 2012 / 20:13

Научници са Природно-математичког факултета Универзитета у Анкари успјели су доћи до формуле према којој је могуће произвести вјештачки угаљ, јавио је новинар агенције Анадолија.

Иначе, у природи су за настанак угља потребни милиони година, но у лабараторији Универзитета у Анкари настане за два сата.

У новооткривеном поступку кориштене су различите биомасе попут љуске љешника, целулозе маслине, разног дрвног отпада, па чак и отпаци хране. Након одређеног поступка наведене материје се претварају у угаљ у праху.

О томе је за агенцију Анадолија говорио професор на Природно-математичком факултету проф. др. Али Синаг.

Он је рекао да поменути биоугаљ има велик потенцијал.

"Биоугаљ који смо успјели развити има 1.000 до 1.500 калорија више од лигнита. Такође се може користити и као гнојиво у сектору пољопривреде", рекао је Синаг за Анадолију.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *