Тршић: Отворен интерактивни музеј језика и писма

ЛОЗНИЦА – Министар културе, информисања и информационог друштва Србије Предраг Марковић отворио је данас у Тршићу, родном мјесту Вука Стефановића Караџића, први интерактивни Музеј језика и писма у Србији. Директорка Центра Дајана Ђедовић рекла је Танјугу да ће Тршић на културној мапи Србије постати средиште када је језик у питању, што је и најприродније. Она […]

четвртак, април 21, 2011 / 20:52

ЛОЗНИЦА – Министар културе, информисања и информационог друштва Србије Предраг Марковић отворио је данас у Тршићу, родном мјесту Вука Стефановића Караџића, први интерактивни Музеј језика и писма у Србији.

Директорка Центра Дајана Ђедовић рекла је Танјугу да ће Тршић на културној мапи Србије постати средиште када је језик у питању, што је и најприродније.

Она је објаснила да се, заједно са Министарством културе, у оквиру Године књиге и језика, остварује замисао о отварању јединственог Музеја језика и пиисма, који ће, за почетак, да буде смјештен у три објекта, са идејом да цијели Тршић буде препознатљив управо по језику и писму.

“Ми заправо желимо да сви посјетиоци који дођу у Тршић добију интерактивну причу када су језик и писмо у питању, да се језик схвати као главни преносилац нематеријалне културне баштине“, објаснила је Ђедовић.

Према њеним ријечима, уједно ће то бити и ‘прича од пера до компјутера’.

„Желимо дјеци да предочимо и причу о томе како се некада писало, што ће онима који долазе у Тршић бити доступно у калиграфској радионици, а музеј ће бити опремљен и савремнеим помагалима. Биће понуђено оно што је блиско данашњој дјеци како би кроз различите, можда и ‘три де’, приче и цртеже схватили пут језика и шта је то настанак језика и писма”, рекла је директорка.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *