Трифковић: Нико не треба да се нада страној интервенцији у БиХ

Нигдје у западном свијету не постоји политичка воља да се ангажују материјални, политички, а камоли војни ресурси да би се Република Српска ликвидирила, изјавио је политички аналитичар из Чикага и спољно-политички уредник америчког магазина „Кроникл“ Срђа Трифковић. – Хилари Клинтон, Џозеф Бајден и други званичници из Вашингтона не користе Бошњацима тиме што их подгријавају у […]

среда, децембар 21, 2011 / 10:29

Нигдје у западном свијету не постоји политичка воља да се ангажују материјални, политички, а камоли војни ресурси да би се Република Српска ликвидирила, изјавио је политички аналитичар из Чикага и спољно-политички уредник америчког магазина „Кроникл“ Срђа Трифковић.

– Хилари Клинтон, Џозеф Бајден и други званичници из Вашингтона не користе Бошњацима тиме што их подгријавају у нади да ће са спољне стране доћи притисци који ће Бањалуку принудити на капитулацију. То се напросто неће десити – истакао је Трифковић.

Он је рекао да не сумња да политичари у Сарајеву свјесно подржавају стање латентне политичке кризе, како би са аргументом да је дејтонска БиХ дисфункционална, затражили интервенцију спољних фактора, али да се то неће десити, што се видјело и прије двије године у Бутмиру.

– Почело је са халабуком, али тресла се гора, а родио миш. Знајући за пренапрегнутост америчких ресурса широм свијета и на брзину склепан излазак из Ирака, те засићеност америчког бирачког тијела спољним интервенцијама, било би незамисливо да Американци ризикују било шта зарад унитаризације БиХ – оцијенио је Трифковић, преноси Срна. Он је додао да исто важи и за Европу која је у финансијској и институционалној кризи. "Нема некакве шесте коњичке бригаде која ће као у неком вестерну дојахати Бошњацима у помоћ. Било би далеко паметније да схвате да треба да се три народа договоре. Када год су страни фактори интервенисали, највеће жртве увијек су били сами Бошњаци", нагласио је Трифковић.

Говорећи о односима Србије и Српске, Трифковић је поручио да не постоје разлози због којих званичном Београду први приоритет не би били истовремено Република Српска и очување капије на Косову.

"То не искључује једно друго. Све то је могуће у оквиру једне озбиљно замишљење националне стратегије. Велика је грешка што је Србија у протеклом периоду развијала веома блиске односе са Турском", рекао је Трифковић и додао да Србија сигурно може уклопити једну трезвену, дејтонским параметрима допуштену политику зближавања са Српском.

Он је прецизирао да би то подразумијевало економску, политичку и културну везу, а да при томе не буде поремећена политика очувања "капије" на Косову. "У том погледу убијеђен сам да је визија из Бањалуке далеко јаснија, далеко мање подијељена, са већим степеном свијести о смртној опасности од неоосманског пројекта", истакао је Трифковић.0 КОМЕНТАРА

 1. Господина Трифковића цијеним као изузетног интелектуалца и родољуба. Овдје он говори о НАЦИОНАЛНОЈ СТРАТЕГИЈИ, а Срби срљају из глупости у глупост, а националне стратегије нема. Није је било ни деведесетих. Зато смо ту гдје јесмо.

  Али г-дин Трифковић превиђа једну другу компоненту. Бошњаци могу неке ствари и сами одрадити. Довољно им је само зелено свјетло од западних земаља, без директног учешћа.
  Јуче сам баш на ту тему разговарао с једним пуковником. Каже ми да су у војсци Бошњаци у позицији у којој су Срби били 1991. године, да је највећи дио наоружања доступан официрима-Бошњацима и у случају неког тумбања Срби су „доњи“. У том контексту смо поменули и „нестанак“ оних пиштоља из касарне у Високом.
  Његов пунац, високи официр ВРС у пензији нам је причао како је послао свог подређеног официра на продужени викенд, како би могао 1992. подијелити оружје Србима, јер је било јасно да се Србима спрема реприза 1941. године.
  И заиста, дугујемо захвалност и официрима и појединцима из цивилних власти што су организовали народ. Сјетимо се само напада Бошњака из Козарца на касарну у Приједору (о овом су ми свједочили Бошњаци из Приједора)! Да није било oрганизовања Срба, јасно је како бисмо прошли. А кад су добили по брњици, онда су ишли својим западним савезницима да плачу: http://www.youtube.com/watch?v=taiIn3ABC-g&feature=youtu.be
  B-)

  E, да су још само спрски политичари (првенствено мислим на Србију) имали националну стратегију, још 1991. године би рат био завршен, дали бисмо им да направе своју државицу тамо гдје су већина, а Србе не би силом истјерали из заједничке државе са Србијом и Црном Гором.

 2. Нема више сукоба овде, то је сигурно, да то НАТО дозвољава већ одавно би се исти десили на сјеверу Косова, на штету Срба, наравно, мислим на ново етничко чишћенје шиптара. Војска БиХ је једна НАТО творевина којом управља иста организација а ми све сукобе које можемо очекивати су слични оном Јашаревићевом потезу и оном сценарију из Бугојног тј. тероризам може бити наш велики проблем а рат…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *