Трајало је једно љето: слиједи суспензија безвизног режима?

Европски савјет за унутрашње послове и правосуђе данас се начелно сагласио да одобри увођење привременог механизма суспензије безвизног режима којим ће бити обухваћене и земље западног Балкана, јавио је дописник Срне из Брисела. Суштина овог механизма, који је "посљедња мјера", биће да земље чланице у веома кратком року могу да, у ванредним ситуацијма, донесу одлуку […]

уторак, децембар 13, 2011 / 23:40

Европски савјет за унутрашње послове и правосуђе данас се начелно сагласио да одобри увођење привременог механизма суспензије безвизног режима којим ће бити обухваћене и земље западног Балкана, јавио је дописник Срне из Брисела.

Суштина овог механизма, који је "посљедња мјера", биће да земље чланице у веома кратком року могу да, у ванредним ситуацијма, донесу одлуку о привременој суспензији слободног путовања лица из земаља изван ЕУ на шенгенски простор.

Високи функционери нагласили су да има да се "расправља" о још доста тога, али да су се генерално сагласили.

Механизам се не односи ни на једну државу посебно, већ је осмишљен за све треће земље, а то су оне које нису у ЕУ, рекли су пољски министар унутрашњих послова Јацек Цихоцки и комесар за унутрашње послове Европске комисије Сесилија Малстром на конференцији за новинаре након сједнице Савјета министара унутрашњих послова и правосуђа ЕУ.

Европски комесар, у чијем су портфељу и визе, рекла је Срни да укидање безвизног режима за БиХ није било помињано ни на једном састанку, па ни на данашњој сједници Савјета којој је присуствовала.

"Разговарали смо о томе како да буде учвршћен генерални европски оквир за тражитеље азила. Није било именовања земаља. Ако хоћемо да се безвизни режим одржи и да друге земље, такође, имају користи од тога, он мора бити кредибилиан и неутралан", објаснила је Сесилија Малстром.

Одговарајући на питање Срне да ли стално пропитивање слободног режима путовања у шенгенске земље у БиХ и другим западнобалканским земљама представља недостатак воље ЕУ да до краја дозволи слободно кретање људи, Сесилија Малстром је рекла да је повећање броја оних који траже азил из земаља западног Балкана озбиљно питање.

"Неколико хиљада људи дошло је у ЕУ, углавном из Србије и Македоније, али и из Црне Горе, Албаније и БиХ. Те земље требало би да се баве овим проблемом, а ми смо спремни да помогнемо. У сталном смо контакту са министрима ових земаља, лично сам била у Охриду и Београду, да бисмо расвијетлили овај проблем и да би био ријешен проблем трговине људима. Али, увјеравам вас да на столу за којим смо разговарали није било ничега што би упућивало на укидање безвизног режима", рекла је Сесилија Малстром.

Она је нагласила да је и Европској унији, а и њој посебно, стало да људи буду ближи, да путују, али да кредибилност мора да постоји.

"И државе у које се лажни тражитељи азила најчешће упућују, а то су Белгија, Луксембург, Њемачка и Шведска, настоје да и билатерално са земљама поријекла оних који траже азил ријеше проблеме, али и размишљају да убрзају своје процедуре у вези са азилом", додала је Сесилија Малстром.

Одговарајући на питање Срне да ли недавни неповољни извјештај експертске групе о борби против корупције и финансијског криминала у БиХ угрожава безвизни режим, она је рекла да су корупција и организовани криминал заиста проблем у БиХ, али да то не угрожава безвизни режим.  0 КОМЕНТАРА

  1. Нека се укине безвизни режим и нека се максимално подигну цијене „веома разгранатог авио саобраћаја“ из РС да нам не би дошли лоши утицаји из те покварене Јевропе, јебо је Св. Јероним на небу! Они ће нама да дају или укидају режиме визне или политичке?! Да су упућени колико је код нас добро одмах би тражили да њихови студенти долазе код нас студирати и усавршавати политички систем; чудо над чудима! B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *