Токио :Стоп нуклеарним електранама

ТОКИО – Око 15 000 људи изашло је данас на улице Токија, изражавајући противљење нуклеарној индустрији и градњи атомских централа, након разорног земљотреса који је оштетио нуклеарку Фукушима, јавила је агенција Кјодо. "Не нуклеарним бомбама! Ниједна више Фукушима!" узвикивали су демонстранти, од који су неки носили дјецу уз звуке рок музике и регеа. "Сазнао сам […]

недеља, април 10, 2011 / 20:52

ТОКИО – Око 15 000 људи изашло је данас на улице Токија, изражавајући противљење нуклеарној индустрији и градњи атомских централа, након разорног земљотреса који је оштетио нуклеарку Фукушима, јавила је агенција Кјодо.

"Не нуклеарним бомбама! Ниједна више Фукушима!" узвикивали су демонстранти, од који су неки носили дјецу уз звуке рок музике и регеа.

"Сазнао сам за протесте преко мреже ‘Твитер’. Желим да учиним све што ја могу да се прекине са нуклеарном индустријом, не због нас, већ због наше дјеце", рекао је 43-годишњи учесник протеста.

Снажан земљотрес јачине 8.9 степени Рихтерове скале и цунами који је услиједио 11. марта оштетили су системе за хлађење нуклеарке Фукушима Даићи. Радиоактивни елементи пронађени су касније у води, вазуху и храни у неким дијеловима Јапана.

Процјењује се да је од посљедица земљотреса и цунамија погинуло близу 15 000 људи.

Почетком седмице, електроенергетска компанија ТЕПКО, која управља нуклеарком, почела је са испумпавањем воде са ниским нивоом радијације у Тихи океан како би испразнила резервоаре за воду високе радиоактивности.

Компанија је саопштила да јој жао због те одлуке, али да је то била једина опција. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *