Тибетанци изабрали политичког далај-ламу

Тибетанске избјеглице изабрале су 42-годишњег Лобсанг Сангаја, свршеног правника с Харварда, за свог политичког вођу. Он ће највјероватније предводити радикалнију избјегличку владу у супростављању Кини након што се тибетански вјерски вођа далај лама одрекне своје политичке улоге. Нови премијер владе у избјеглиштву добио је 27.051 гласова, 55 процената укупног бирачког тијела Тибетанаца у свијету, и […]

четвртак, април 28, 2011 / 17:38

Тибетанске избјеглице изабрале су 42-годишњег Лобсанг Сангаја, свршеног правника с Харварда, за свог политичког вођу.

Он ће највјероватније предводити радикалнију избјегличку владу у супростављању Кини након што се тибетански вјерски вођа далај лама одрекне своје политичке улоге.

Нови премијер владе у избјеглиштву добио је 27.051 гласова, 55 процената укупног бирачког тијела Тибетанаца у свијету, и побиједио два друга кандидата, јавио је Ројтерс.

"Изборна комисија Централне тибетанске администрације његове висости далај ламе прогласила је др Лобсанг Сангаја за трећег калон трипа", рекао је шеф комисије Џампал Тосанг на конференцији за штампу, користећи тибетански назив за премијера.

Преносом власти биће појачана улога премијера у настојањима избјеглица које за Тибет траже аутономију од Кине, и могла би, према мишљењу посматрача, да отклони избијање кризе руковођења покретом у тренутку смрти далај ламе.

Сангај је наговијестио раније да би он могао да оде и даље од далај ламине политике "средњег пута" у преговарању око аутономије за Тибет.

Као студент у Њу Делхију он је био вођа Тибетанског конгреса младих који је тражио независност за Тибет.

Рођен у избјегличком насељу у Индији 1968. године Сангај је добио Фулбрајтову стипендију за Харвард гдје је докторирао права.

Као истраживач на универзитету он је сарађивао са кинеским научницима и два пута је организовао састанке између њих и далај ламе.

У тренутку проглашења резултата избора Сангај је био у САД.

Као премијер избјегличке владе мораће да се пресели у Дарамсалу, град на сјеверу Индије, гдје је сједиште тибетанске владе у избјеглиштву од 1959. године.

Тибетански духовни вођа је почетком марта саопштио да намјерава да пренесе своју улогу политичког шефа на владу у избјеглиштву и преда све обавезе будућем предсједнику владе.

Саопштивши своју жељу да се повуче далај лама је ставио до знања де се неће повући из јавног живота и да ће остати привржен својој улози у реализацији "праведне ствари Тибета".

Далај лама, кога Кина сматра сепаратистом одговорним за подстицање нереда у Тибету, саопштио је одлуку о повлачењу 10. марта на годишњицу неуспјеле побуне на Тибету 1959. године после које је побјегао у емиграцију у Индији.

Реагујући на најаве о повлачењу далај ламе са политичке функције, Пекинг је оцијенио да је то "обичан трик" и поручио да је тибетанска влада у избјеглиштву илегална политичка организација и да одлука далај ламе нема никаквог значаја за Тибет. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *