Тестирањем гена до савршеног лијека

Стручњаци Медицинског факултета Универзитета Харвард успјешно су примјенили цјелокупно тестирање евентуалних генетских мутација у канцерозним ћелијама, како би добили лијек што боље прилагођен пацијетима обољелим од једног облика рака плућа. Успјех је био толики, да харвардски тим сада на сличан начин покушава да одреди "лијек по мјери" и за обољеле од колоректалног канцера, тумора мозга […]

субота, новембар 12, 2011 / 12:30

Стручњаци Медицинског факултета Универзитета Харвард успјешно су примјенили цјелокупно тестирање евентуалних генетских мутација у канцерозним ћелијама, како би добили лијек што боље прилагођен пацијетима обољелим од једног облика рака плућа.

Успјех је био толики, да харвардски тим сада на сличан начин покушава да одреди "лијек по мјери" и за обољеле од колоректалног канцера, тумора мозга и рака дојке, а разматра се и примјена ове технике одређивања лека и код леукемије, преноси АФП.

Циљ је да се идентификују специфичне генетске мутације, које омогућавају ћелијама рака да се диијеле и умножавају без контроле, да би се послије тога "паметним лијековима" блокирали ензими који погодују том умножавању.

Летиција Секвист, један од коаутора истраживања, истиче да се избором пацијенту прилагођене терапије, повољно реаговање на лијек може повећати са 20 до 30 одсто на 60 до 75 одсто обољелих од рака плућа.

Примјењеним тестом, под називом "снепшот", може се одредити 50 локација мутација у 14 гена, за које се зна да играју неку улогу код рака плућа. Резултат се добија за мање од три недјеље.

Харвардски тим је тестирао 589 узорака ткива обољелих од рака плућа, при чему су једна до двије мутације утврђене код више од половине њих. У 170 случајева истраживачи су успјели да утврде један или више гена који су узрочници ширења канцера, а 78 пацијента је на крају добило по мјери скројену терапију.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *