Текстилни Тесла: Задужимо се па чекамо Нијемце

Влада Српске затражила је од Скупштине по хитном поступку сагласност на издавање гаранција РС за кредитно задужење јавног предузећа “Никола Тесла” код пословних банака у износу до 12 милиона марака. По овој одлуци Влада РС, као давалац гаранције, безусловно гарантује правовремено плаћање свих обавеза према уговору који ће се закључити између банке и предузећа “Никола […]

среда, април 24, 2013 / 08:33

Влада Српске затражила је од Скупштине по хитном поступку сагласност на издавање гаранција РС за кредитно задужење јавног предузећа “Никола Тесла” код пословних банака у износу до 12 милиона марака.

По овој одлуци Влада РС, као давалац гаранције, безусловно гарантује правовремено плаћање свих обавеза према уговору који ће се закључити између банке и предузећа “Никола Тесла”.

Намјена кредита је набавка сталних средстава за почетак послових активности, стоји у одлуци и прецизира се да би рок отплате кредита био до 15 година, а каматна стопа максимално до осам посто.

-Ова одлука се предлаже по хитном поступку, јер је хитно потребно осигурати финансијска средства за завршетак објекта у Билећи, који је у завршној фази и гдје се почетак рада с 400 новозапослених радника планира у мају – наведено је у образложењу одлуке.

Занимљиво је да је у одлуци наведено и да ће, у случају доспјелог и неплаћеног ануитета од предузећа "Никола Тесла“ према пословним банкама, РС извршити плаћање свих доспјелих и неплаћених ануитета из буџета РС.

-Предуслов за ово је осигурање финансијских средстава којим би се омогућило даље улагање у земљиште, објекте и опрему. Имајући у виду да је предузеће новоосновано и да не може од банке добити кредит у потребном износу и без адекватног обезбјеђења, неопходно је осигурати гаранцију Владе РС.

У образложењу се наводи да су испуњени услови за давање гаранције, јер је предузеће у 100-постотном власништву Владе РС и да је ријеч о капиталној инвестицији од јавног интереса.

Влада је одлуку по хитном поступку упутила у скупштинску процедуру.
Гаранцију РС за кредитно задужење овог предузећа и уговор о уређењу међусобних права и обавеза између РС и “Никола Тесла” и пословне банке овлаштени су да потпишу министар финансија Зоран Тегелтија и министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић.

Приједлог Одлуке, Народна скупштина ће разматрати ове седмице, иако то није предвиђено усаглашеним дневним редом засједања парламента.

Гостић сумња

Ова одлука изазавала је бурну расправу на сједници Парламента Српске, а посланици опозиције оптужили су Владу да прави још један “сумњив посао“ и да је задужење незаконито јер ово предузеће није јавно.

Чак је и посланик СНСД, Урош Гостић рекао како је објашњење о задужењу “штуро“, а задужење “на брзину предузето“, те да треба пазити када дођу странци.

Министар Тегелтија се бранио, обећавајући да би први погон у Билећи требало да почне да ради у мају у коме би се одмах запослило око 400 радника. У Љубињу ће бити изграђен погон у којем ће се запослити 350 радника, а у Требињу ће бити запослено 800 радника.

Странци које Гостић спомиње су Нијемци, на сва звона најављени прошле године као покретачи текстилне индустрије Херцеговине, а најавио их је Драган Вучетић, директор предузећа “Никола Тесла.

Вучетић је објашњавао како Нијемци селе погоне из Кине те како ће, ако на вријеме не обезбиједимо услове, отворити фабрике негдје другдје. 

На конто тога, у евиденција за будући посао нешто касније уписано је 2.865 кадрова из херцеговачких општина. Крајем прошле године предузеће “Никола Тесла” купило је погон конфекције Текстилног комбината "Билећанка“ у стечајном поступку, а који траје од 2010. године. Купиљена је и  стара зграда текстилног предузећа "Новотекс" Требиње у стечају за 400.000 КМ. Од тада, прича о текстилној индустрији је утихнула све до Владине одлуке о задужењу. Влада и даље најављује да ће инвеститор доћи, али прво ми треба да покренемо фабрике са мртве тачке?!

Подсјетимо о Вучетићу се писало као о некоме ко иза себе има неколико неуспјешних пројеката, баш на подручју Херцеговине. Спомињу се предузећа "Пилана и намјештај" у Невесињу за које је узет кредит од око 2 000 000 марака, али посао је пропао; затим воћњак у Љубињу и хладњача у Берковићима, фирма за производњу пелета, итд.

Предузеће “Никола Тесла“ са много ентузијазма представило је и најавило масовну производњу домаћег електричног аутомобила.

За њемачко тржиште, наравно.0 КОМЕНТАРА

  1. Odavno se zna štaje u pitanju. Kriminal i samovolja režima neslućenih razmjera, sve u cilju namjernog urušavanja, ma kakvog urušavanja, namjernog unitenja Srpske.
    Ima li iko ko hoće da stane ukraj mafijašima režimskim.Opozicija neće, jer je dobro plaćena da ne radi ništa, da hladuje i planduje. Ali šta čekaju mladi, oni kojima je uništena svaka budućnost, oni koji nemaju nikakve šanse da žive, da rade, da formiraju porodice, da dočekaju spokojno starost, da se ne plaše bolesti jer nisu osigurani…?
    Mladosti, stani mu na crtu, pitaj ga gdje su njegova djeca, pitaj ga koliko je milijardi težak, … Zaustavi ga , mladosti srpska, jer on ne misli da stane sve dokle vidi da osim njegovih razbojnika iko ima živ, sve dok ne proda i poslednji grumen vaše zemlje, poslednju kap vode, i poslednji kamen. Ne zaustavite li ga, on će da zaustavi vaše živote, i djece vaše koja još nisu ni rodjena.

  2. Dobro je poznato u narodu da ako u životu hoćeš mnogo da radiš,a malo da zaradiš onda se zaposli u tekstilnu industriju.Ona je niskoakumulativna grana industrije i kada je u startu opteretite sa kreditnim anuitetima,od posla neće biti ništa.Koliko bih volio da nisam u pravu.Da me demantuju ovi iz nove firme Nikola Tesla.Radi radnika koji će tu raditi i time hraniti svoje porodice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *