Тегелтија: Ништа није договрено

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да на сједници Фискланог савјета БиХ ништа није договорено када је ријеч о буџету институција БиХ за 2012. годину. Тегелтија је рекао Срни да је за Републику Српску било прихватљиво рјешење које је суштина приједлога Европске комисије, али да се од њега у посљедњи тренутак одустало. "Основни […]

четвртак, децембар 22, 2011 / 19:06

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да на сједници Фискланог савјета БиХ ништа није договорено када је ријеч о буџету институција БиХ за 2012. годину.

Тегелтија је рекао Срни да је за Републику Српску било прихватљиво рјешење које је суштина приједлога Европске комисије, али да се од њега у посљедњи тренутак одустало.

"Основни проблем су извори финансирања. Проблем фискалног оквира је у утврђивању захватања за заједничке институције са Јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање БиХ, а данас нисмо ни били близу договора о том питању", рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, становиште Републике Српске јесте да захватање са тог рачуна треба да остане на нивоу из ове године, а да се недостајући дио средстава за потребе заједничких институција обезбиједи из кредитних средстава.

Тегелтија је нагласио да је постигнут висок степен сагласности о оквиру буџета институција БиХ, али док не буду усаглашени сви детаљ ништа није договорено.

"У наредних неколико дана ћемо наставити консултације и покушати договорити оквир буџета заједничких институција за 2012/2014. годину", додао је Тегелтија.

Из Савјета министара саопштено је да је Фискални савјет БиХ договорио на данашњој сједници да оквир буџета институција БиХ за 2012. годину буде 980,2 милиона КМ, што је за 4,65 одсто мање него што је Буџет из 2010. године.

С обзиром да и даље постоје разлике у ставовима о висини захватања прихода са Јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање, министри финансија задужени су да обаве додатне разговоре с циљем усаглашавања овог питања.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *