Тадић има план за Косово

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да има јасан план за рјешење ситуације на Косову и Метохији, те да је међународне факторе упознао о основним идејама из тог документа, који ће објелоданити када процијени да ће то бити ефикасно. Тадић је на годишњој конференцији за новинаре рекао да ће када доврши разговоре са међународним факторима […]

петак, децембар 30, 2011 / 20:22

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да има јасан план за рјешење ситуације на Косову и Метохији, те да је међународне факторе упознао о основним идејама из тог документа, који ће објелоданити када процијени да ће то бити ефикасно.

Тадић је на годишњој конференцији за новинаре рекао да ће када доврши разговоре са међународним факторима о садржају плана, разговарати са надлежним институцијама, а затим документ доставити Скупштини и јавности.

"Сви који предлажу престанак европских интеграција да бисмо сачували Косово и Метохију треба да знају да на тај начин Србија сасвим сигурно губи сваку могућност да сачува интересе на Косову и Метохији, јер без великих сила, а неке су чланице ЕУ, ми не можемо сачувати своје интересе на Косову и Метохији", сматра Тадић.

Предсједник Србије истакао је да се пред међународну јавност мора изаћи са јасним планом, који подразумијева да се не доводи у питање интересе великих сила, али и да Србија не одустаје од одбране својих легитимних интереса.

"Нисмо одустали од Резолуције 1244 када је у питању регионално заступање Приштине, али то нисмо учинили баш због тога што имамо на уму целовито решење за проблем Косова и Метохије, а Резолуција 1244 једини је и последњи правни основ из кога можемо креирати то целовито решење", рекао је Тадић

Тадић је рекао да референдум који предлажу предсједници општина на сјеверу Косову и Метохији може само да допринесе продубљењу кризе и доведе у питање сигурност Срба јужно од Ибра.

"Референдум може да изазове међународну реакцију и ничему не служи, јер сви у свету знају да Срби на северу не прихватају ширење приштинских институција. То само може довести у питање безбедност наших грађана", закључио је Тадић.

Он је оцијенио да политички субјекти, који предлажу одређене мјере, морају да обезбиједе да оне буду у складу са Уставом и додао да референдум неће допринијети политичком дијалогу – ни техничком дијалогу Београда и Приштине, нити доношењу суштинског рјешења за статус Косова.

Предсједник Србије оцијенио је да је питање Косова и Метохије немогуће рјешавати без утемељене економске политике, јер земља која нема добру економију и добар животни стандард грађана не може да рјешава ни своја политичка питања и истакао важност евро-интеграција.

Тадић је нагласио да Србија ни по коју цијену не смије одустати од евроинтеграција, јер би то значило застављање страних инвестиција и закључио да сви који против тога предлажу политику која иде на штету стандарда грађана. Он је напоменуо да то не значи да Србија треба да одустане од других тржишта, попут тржишта Кине и Русије.

Тадић је рекао да у 2012. години централно питање Владе треба да буде рјешавање проблема незапослености.

Он је навео да је Србија, у неповољном међународном економском и финансијском окружењу, остварила раст од два одсто БДП, 15 одсто већи извоз, смањен је спољно трговински дефицит и редовно измирује обавезе и закључио да то говори о стабилности економије Србије.

Тадић је рекао да је инвестициона активност у Србији ове године већа него у свим државама региона и закључио да је то чињеница која свједочи о сигурности за инвеститоре у Србији.

Он је навео да је инфлација сведена на контролисан ниво од осам одсто, а да сљедеће године очекује стопу инфлације од пет одсто. Предсједник Србије навео је да су цијене хране стављене под контролу пред крај године и оцијенио да политику контроле треба наставити и сљедеће године, али да се она ипак мора спроводити у складу са тржишним принципима0 КОМЕНТАРА

 1. У фазону Болдрика из Црне Гује: „I have a cunning plan“. B-) Благо мајци која те родила, толике умне главе вијековима ломе главу око Косова и Метохије а твој план то рјешева док кажеш „евро-атлантске интеграције“.

 2. rale brada, 31.12.2011. 13:04:02
  Ma imao sam nekih obaveza,morao sam podmazati dio “arsenala“(zlu ne trebalo)B-)

  Mr Biggy, 31.12.2011. 13:59:09
  “sta bi vi na njegovom mestu…“
  Jednostavno pitanje trazi jednostavan odgovor…podnio bih ostavku.

 3. Iskreno se nadam da ce pogresna i prije svega neiskrena politika vladajuce koalicije prema Kosovu biti kaznjena na sljedecim izborima.
  Njihov koncept i Kosovo i EU ne samo da je dozivio debakl ngo su na kraju i oni sami priznali da to nije ostvarljivo.

 4. Idoli:
  „Retko te viđam s devojkama…“

  Da li će neko da se oblači u dugine boje je samo njegova, i samo njegova lična stvar. I zbog toga ne smije da snosi nikakve posljedica. Ali, ako taj svjesno uništava i izdaje jedan narod i njegovu državu,ako ga izručuje onima koji su ga palili i čerečili, vješali i glave odrubljivali, zasipali bombama i otrovima… ako je to moj narod koji je iznjedrio Teslu,… Milankovića,…Pupina… Crnjanskog,… Dučića,… Rakića, Njegoša,… cara Lazara, Jug Bogdana i devet Jugovića…Miloša Obilića,Maloga Radojicu…Kosovku djevojku…, stotine hiljada znanih i neznanih junaka koji su vijekovima krv prolijevali za svaki pedalj zemlje Srbije , onda mu treba da sude i Bog i narod po zakonima i Božijim i ljudskom. Ili,… da sam sudi sebi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *