Шведска телевизија: Лоше расуђивање од стране Трибунала

Шведска државна телевизија оштро је реаговала на писмо Хашког трибунала упућено овој телевизији поводом емитовања филма „Сребреница – издани град“ и изразила наду да се „слични примјери лошег расуђивања од стране Трибунала више неће понављати“.  У саопштењу за јавност директорка и главна уредница Шведске државне телевизије Ева Хамилтон изразила је сумњу да је ауторка писма […]

среда, новембар 30, 2011 / 10:43

Шведска државна телевизија оштро је реаговала на писмо Хашког трибунала упућено овој телевизији поводом емитовања филма „Сребреница – издани град“ и изразила наду да се „слични примјери лошег расуђивања од стране Трибунала више неће понављати“.

 У саопштењу за јавност директорка и главна уредница Шведске државне телевизије Ева Хамилтон изразила је сумњу да је ауторка писма из Трибунала уопште гледала филм на који се жали, преноси невладина организација "Историјски пројекат Сребреница".

"Ауторка не указује на чињеничне грешке у филму, али подробно износи одлуке Хашког трибунала према којима оно што се догодило у Сребреници представља геноцид. За посумњати је да ли је ауторки познат садржај филма који је емитовала Шведска државна телевизија", закључује уредница у саопштењу које преноси штокхолмски дневник "Експресен".

Организација "Историјски пројекат Сребреница" је такође осудила покушај Хашког трибунала да намеће професионалне критеријуме медијским организацијама и подржала Шведску државну телевизију у одбацивању сваког таквог покушаја.

"Покушај шефице канцеларије Хашког трибунала за односе са јавношћу Нерме Јелачић, поводом емитовања у тој земљи норвешког документарца `Сребреница: издани град`, да писмом од 24. новембра утиче на уређивачку политику Шведске државне телевизије, гдје захтијева да се убудуће не приказује ништа што није у складу са пресудама Трибунала и без прилике да Трибунал то претходно прокоментарише, вратио се као бумеранг", оцјењује "Историјски пројекат Сребреница".

Портпарол Хашког трибунала Нерма Јелачић 28. новембра није могла потврдити Срни да је Трибунал послао писмо шведској и норвешкој телевизији поводом емитовања филма "Сребреница – издани град", уз образложење да то није за јавност.

"Не могу вам потврдити да ли је хашки Трибунал то писмо послао, зато што се ради о интерној кореспонденцији. Да ли оно постоји или не, није нешто што би се износило у јавност", рекла је Јелачић и напоменула да Хашки трибунал не дискутује своја писма.

Јелачићева је, међутим, изнијела примједбу да се у документарцу не спомињу пресуде Хашког трибунала којима су утврђене неке од чињеница о злочинима који су почињен у Сребреници, те да су због тога "пропусти у филму очигледни".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *