Швајцарски франак поскупио плаћање кредита у БиХ

Грађанима у БиХ пласирано је 100 милиона КМ кредита везаних за швајцарски франак, а стални раст вриједности ове валуте представља озбиљну пријетњу платишама кредита у франкама, јер поскупљује отплату, упозоравају у Спољнотрговинској комори БиХ. Швајцарски франак, који стално расте због пада повјерења инвеститора у америчку и европску економију, почетком седмице поскупио је отплату кредита у […]

среда, мај 25, 2011 / 09:48

Грађанима у БиХ пласирано је 100 милиона КМ кредита везаних за швајцарски франак, а стални раст вриједности ове валуте представља озбиљну пријетњу платишама кредита у франкама, јер поскупљује отплату, упозоравају у Спољнотрговинској комори БиХ.

Швајцарски франак, који стално расте због пада повјерења инвеститора у америчку и европску економију, почетком седмице поскупио је отплату кредита у земљама региона, наводи "Глас Српске".

Економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дујко Хасић истакао је да, иако у БиХ свега неколико банака одобрава кредите у швајцарској валути, њихов износ тренутно се креће око 100 милиона КМ, те се углавном ради о стамбеним кредитима.

"Усљед раста вриједности франка, расту и рате за отплату ових кредита, због тога што је валутна клаузула везана за франак", истакао је Хасић.

Члан Управног одбора Удружења банака БиХ Милан Радовић истакао је да је један број клијената у банкама у Републици Српској већ тражио замјену кредита који су били изражени у франкама за евро, односно КМ.

"Губитак за клијента је у томе што је раст франка значајан у посљедње вријеме, што је довело до повећања ануитета, тако да је клијент који је враћао по неколико година кредит, дошао у позицију да није отплатио готово ништа од кредита, јер се износ кредита повећао", истакао је Радовић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *