Суђење у Брчком: 16-годишња дјевојка ратни злочинац, или реваншизам

Процес против Монике Илић, коју ју је Тужилаштво Брчко Дистрикта оптужило за ратне злочине почињене у логору „Лука“ у Брчком 1992. године, одвија се у знаку неселективног реваншизма. Ток суђења потврђује да је све монитарно, непрофесионално зачињено лажним свједоцима и великом медијском помпом у Федрацији БИХ-тврди невјенчани супруг Монике Илић Небојша Стојанов, који се данас […]

субота, мај 11, 2013 / 20:14

Процес против Монике Илић, коју ју је Тужилаштво Брчко Дистрикта оптужило за ратне злочине почињене у логору „Лука“ у Брчком 1992. године, одвија се у знаку неселективног реваншизма.

Ток суђења потврђује да је све монитарно, непрофесионално зачињено лажним свједоцима и великом медијском помпом у Федрацији БИХ-тврди невјенчани супруг Монике Илић Небојша Стојанов, који се данас обратио медијима у Бањој Луци.

Његова супруга ухапшена је под презименом Симоновић иако нема ниједан документ под тим презименом, док се на суђењу води другачије.

“Чак је на суђењу воде као Каран Илић, што није тачно. Њено презиме је Каран вјенчано, а Илић дјевојачко. Ја сад постављам питање за тужилаштво и суд: зар немају ресурсе да из ЦИПС-а изваде тачне податке?”-пита Стојанов

Ово медијско повлачење требало је како би се доказало да и Срби имају своју Расему Хандановић и Азру Башић, односно жену убицу.

“То је учињено тако што су из нафталина извадили једно киднаповано дијете од 16 година, киднаповано и силовано. Она је прија свега жртва.”-истиче предсједник невладине организације Историјски пројекат Сребреница Стефан Каргановић.

Моника Илић је жртва хашког осуђеника Горана Јелисића, који је чак мислио да је хрватица. Моника је двострука жртва.И њено хапшење је било темпирано.

”Крајем 2004. године био је неуспјели покушај хапшења и то само да би се истовремено десило са хапшењем Моникиног полубрата Константина Симоновића, јер у Сарајеву добро знају да су такав тип приче: ухапшени брат И сестра злочинци, ма како оне биле исконструисане, веома атрактивне за пристрасне западне медије.”- наводи невјечани супруг Монике Илић.

И тада настаје голгота. Моника остаје у притвору 17 мјесеци. Само првих мјесец дана породица је имала дозволу за посјету са блиским контактом. Судија Мухамед Авдић је то укинуо-огорчен је Стојанов наглашавајући да су стварни ратни злочинци имали много бољи третман од Монике, која је представљена као најгори злочининац. Након проведене истраге одустало се од инсистирања да је она починила убиства, већ се терети да је учествовала у злостављању. Али ту не престају манипулације сарајевске медијске кухиње-тврди Стојанов.

“Има један брак иза себе И дијете које је рођено 1997. године И то дијете није Горана Јелисића, како се спекулисало у сарајевским медијима, гдје је речено да је била и његова супруга, што није истина. Никад није напуштала БИХ и нема путних исправа”-каже Стојанов.

Он је подсјетио да је у Суду Брчко дистрикта 13. маја заказана завршна ријеч у овом поступку. Он је најавио и да ће, ако треба правду потражити и пред Судом за људска права у Стразбуру.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *