Штрајк на Кипру, угрожени и локални избори

Запослени у јавном сектору на Кипру одржавају данас штрајк, протестујући против мjера штедње које уводи влада да би смањила дефицит у државном буџету. У Републици Кипар данас раде само службе за ванредне ситуације, као што су болнице, док је дјелимично поремећен и ваздушни саобраћај, пошто штрајкују контролори лета. Ово је један од ретких штрајкова у […]

четвртак, децембар 15, 2011 / 18:30

Запослени у јавном сектору на Кипру одржавају данас штрајк, протестујући против мjера штедње које уводи влада да би смањила дефицит у државном буџету.

У Републици Кипар данас раде само службе за ванредне ситуације, као што су болнице, док је дјелимично поремећен и ваздушни саобраћај, пошто штрајкују контролори лета.

Ово је један од ретких штрајкова у Републици Кипар, пошто све до скоро земља није имала већих економских проблема.

Влада је сада присиљена да уводи мјере штедње да би смањила мањак у државној каси на 2,4 одсто бруто националног производа. Предложено је "замрзавање" плата на двије године и повећање ПДВ-а за два процента.

Министар финансија Кикис Казамијас изразио је жаљење због данашњег штрајка запослених у јавном сектору и објаснио да влада мора да испуни обећања које је дала Европској унији, преносе агенције .

Кипар се суочио са рецесијом и финансијским проблемима и недавно је саопштено да ће идуће године обезбиједити кредит од Русије у износу 2,5 милијарди евра, како би ријешио проблем дугова.

Како јављају агенције, садашњи штракови, који су почели прије два дана, могли би да угрозе и одржавање локалних избора који су заказани за 18. децембар, пошто многи од 70 хиљада службеника пријете да се неће вратити на посао.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *