Сто година од формирања Гвозденог пука

У знак сјећања на 7. октобар када је у Првом балканском рату 2. пјешадијски пук „Књаз Михаило“ и дио моравске дивизије почео одбрану отаџбине, припадници Треће бригаде Копнене војске обиљежавају Дан јединице. Припадници Треће бригаде Копнене војске обиљежавају дан јединице-7. октобар, у знак сјећања на тај датум када је у Првом балканском рату 2. пјешадијски […]

понедељак, октобар 8, 2012 / 19:36

У знак сјећања на 7. октобар када је у Првом балканском рату 2. пјешадијски пук „Књаз Михаило“ и дио моравске дивизије почео одбрану отаџбине, припадници Треће бригаде Копнене војске обиљежавају Дан јединице.

Припадници Треће бригаде Копнене војске обиљежавају дан јединице-7. октобар, у знак сјећања на тај датум када је у Првом балканском рату 2. пјешадијски пук "Књаз Михаило" и дио моравске дивизије почео одбрану отаџбине.

Пук "Књаз Михаило" учествовао је у Кумановској, Прилепској и Битољској битки, а у Другом балканском рату, у Брегалничкој битки, када је због енергичности, силине и непробојности одбране, од противника добио епитет "гвоздени".

У Првом свјетском рату учествује у Церској битки, а његовом трећем команданту, пуковнику Миливоју Стојановићу, композитор Станислав Бинички посветио је композицију "Марш на Дрину".

Приликом повлачења српске војске преко Албаније штитио је одступницу, 1916. године учествовао је у битки на Горничеву, а 1918. активно учествовао у ослобођењу Ниша.

"Гвоздени пук", како су забиљижили хроничари, био је једна од најспособнијих јединица српске војске коју је тадашња Врховна команда користила у пресудним биткама.

Трећа бригада Копнене војске формирана је током организацијско мобилизацијских промјена у Војсци Србије 4. јуна 2007. године, највећим дијелом од људства и средстава јединица лоцираних на простору југоисточне Србије.

У њен састав ушли су дијелови 211. Оклопне бригаде, 21. Наставног центра извиђачких јединица, 4, 125. и 549. моторизоване бригаде, 9. пјешадијске, 52. мјешовите артиљеријске и 52. артиљеријско-ракетне бригаде Противваздухопловне одбране.

Трећу бригаду сачињавају и припадници 352. инжињеријског пука, 201. логистичке базе и Војномедицинског центра, а многи од тих састава имали су дугу и богату традицију и завидно борбено и мирнодопско искуство.

Команда Треће бригаде, чији командант је пуковник Чедомир Бранковић, налази се у Нишу, а јединице су стациониране у Прокупљу, Зајечару, Куршумлији и Нишу.

Поводом Дана јединице, честитку припадницима Треће бригаде упутио је и министар одбране Драган Шутановац, објављено је на интернет страници Министарства одбране.

"Одговорним и професионалним извршавањем задатака изградили сте модерну јединицу, која постиже запажене резултате у раду и даје допринос јачању оперативних способности Војске Србије", навео је Шутановац у честитки.

"Извршавањем задатака у Копненој зони безбједности и ангажовањем људства и инжињеријских капацитет на санацији и изградњи путне инфраструктуре за потребе локалног становништва, створили сте повољне услове за даље јачање цивилно-војне сарадње и међусобног поверења Војске и грађана", истакао је Шутановац.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *