Стигла струја у Фукушиму

Јапански инжињери успјешно су прикључили напојни кабал на оштећену нуклеарну електрану Фукушима у склопу напора да спријече ширење радијације, али још није познао да ли ће то бити довољно за поновно покретање водених пумпи неопходних за хлађење прегријаних горивних шипки. Компанија, која руководи електраном, "Тепко" саопштила је данас да је спојен спољни извор електричне енергије […]

субота, март 19, 2011 / 10:44

Јапански инжињери успјешно су прикључили напојни кабал на оштећену нуклеарну електрану Фукушима у склопу напора да спријече ширење радијације, али још није познао да ли ће то бити довољно за поновно покретање водених пумпи неопходних за хлађење прегријаних горивних шипки.

Компанија, која руководи електраном, "Тепко" саопштила је данас да је спојен спољни извор електричне енергије са електраном и да струја може да дође до оштећене електране.

"Тепко" је, такође, саопштио да је укључена пумпа на петом реактору, који је претрпио најмању штету у земљотресу и цунамију.

Пумпа је започела са хлађењем базена у реактору у којем су потрошене горивне шипке. Према појединим извјештајима, температура у базенима реактора била је 67,6 степени Целзијуса, док у нормалним околностима треба да буде одржавана испод 25 степени Целзијуса.

Пети реактор у електрани један је од три који је искључен и на којем се врше поправке након оштећења електране 11. марта у земљотресу.

Ватрогасне екипе и војска посипају морском водом први, други, трећи и четврти реактор, који су претрпјели већа оштећења и представљају много већи ризик од истицања радијације.

Јапан је јуче подигао степен опасности у оштећеној нуклеарној електрани Фукушима на петИ подиок седмостепене скале. Аналитичари наводе да је ниво опасности изједначен са несрећом у електрани "Три мајл ајленд" у Пенсилванији 1979. године.

Према посљедњим подацима јапанске полиције, у земљотресу и цунамију, који су прије осам дана захватили Јапан, број погинулих и несталих прелази 18 000.

Јапанска полиција јутрос је саопштила да је потврђено да је 7.197 људи погинуло, а да се 10.905 води као нестало.

Све су мање наде да ће испод рушевина објеката и зграда бити пронађени евентуални преживјели јер је талас хладног времена захватио сјевероисток Јапана.

Јапанска новинска агенција Кјодо јавила је да је званичан број погинулих заснован на именима пријављених полицији и да би коначан број могао бити у десетинама хиљада.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *