Старчевица: Пакетићи подијељени дјеци, враћена вјера у људе

У просторијама МЗ Старчевица, јуче су подијељени пакетићи дјеци из социјално угрожених и породица са четворо и више дјеце, као и дјеци незапослених родитеља из овог насеља. Пакетиће, које је добило око осамдесеторо дјеце, чланови Савјета МЗ Старчевица су обезбиједили личним донацијама чланова и донацијам пријатеља. У крцатим просторијама МЗ, родитељи и дјеца су уживали […]

четвртак, децембар 22, 2011 / 07:08

У просторијама МЗ Старчевица, јуче су подијељени пакетићи дјеци из социјално угрожених и породица са четворо и више дјеце, као и дјеци незапослених родитеља из овог насеља.

Пакетиће, које је добило око осамдесеторо дјеце, чланови Савјета МЗ Старчевица су обезбиједили личним донацијама чланова и донацијам пријатеља.

У крцатим просторијама МЗ, родитељи и дјеца су уживали у пригодној мини-представи који је припремио глумац Драгослав Медојевић, дјецу је забављала И пјевачица Маја Татић, све уз закуску и сокове које су припремили домаћини.

Како су рекли чланови савјета МЗ, циљ је, не само да се обрадују дјечица, већ и да се скрене пажња овог друштва да ту, у нашем сусједству, нека дјеца живе у сиромаштву.

“А позвали смо и најбогатије чланове нашег друштва, а то су породице са 4 и више дјеце (већи број дјеце није еквивалент материјалном сиромаштву), хотећи да скренемо пажњу на значај рађања дјеце за биолошки опстанак овог народа“.

Акција обезбјеђивања пакетића за дјецу на Старчевици, изродила је сасвим спонтано једну хуманитарну акцију. Циљ је био да се помогне једној социјално угроженој породици, а захваљујући успјешном апелу путем интернета, ова акција је доживјела непредвиђене размјере.

“Радом на терену, када смо прикупљали више информација о дјеци којој ћемо дијелити пакетиће, дошли смо до података о људима који живе на ивици биједе. Одлучили смо да нешто хитно предузмемо, Дражен Милосављевић је направио апел на интернету, и ми смо за три дана добили хиљаде позива! Захваљујући томе прикупили смо много више потрепштина него што смо планирали, па је поред те једне поменуте породице, помоћ, која се састоји од хигијенских и осталих потрепштина, те основних животних намирница, добило још људи и породица“, рекао је предсједник Савјета МЗ Бранисал Вучић.

Акцију су помогла бројна физичка и правна лица, а са Старчевице поручују да им је драго јер су се људи јављали из свих крајева РС, али и да свако треба да покуша да помогне људима у својој средини.

Јучерашњој додјели пакетића, поред Маје Татић, Драгослава Медојевића, присуствовали су представници Градске управе, новинари, као многи други, а капитен фудбалског клуба Борац, Борис Распудић помагао је код фотографисања.

Савјет МЗ Старчевица не престаје са активностима, а тренутно је у току договор са биоскопом "Палас" да се прије Нове године организује и бесплатна пројекција дугометражног анимираног филма за минимум 80 малишана.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Честитам Вам на организацији овог догађаја и поздрављам све Вас који сте помогли организацији додјеле пакетића. Није Старчевица сама, подржава је читава Бања Лука. И подржаваће је. Дјецо спремите учитеље и родитеље да вас доведу у биоскоп крајем наредне седмице. Поздрав Старчевици.

 2. pink panter, 22.12.2011. 11:55:29

  Теби велико хвала и за помоћ око пакетића и што си се ангажовао да овој дјеци обезбједиш 3Д анимирани филм у биоскопу.

  Захваљујемо и другима који су нам помогли, ПРИЈАТЕЉИМА ДЈЕЦЕ: Фронтал.РС, дневни лист „Фокус“, Бел канал, Бањалука форум, „Maggio Caffe Bar“, ресторан „Ada“, кафе пицерија „Intermezzo“, „Galebo“, „Слатка кућа“, „Бема“, Скупштина студената студен…тског центра „Никола Тесла“, Бранислав Бореновић, Милош Грујић, Маринко Умичевић, Жељко Нинковић, Огњен Дубочанин, Јадранка Кецман, Миле Аљетић, Кристина Шикман, Александар Мијић, Дејан Рогић, Сања Кобиљ, Нада Кузмановић, Борис Распудић, Маја Татић, Саша Јочић, Драгослав Медојевић, Милан Пећанац те организатори, чланови Савјета МЗ Старчевица: Драгомир Ђукић, Шукало Радован, Далибор Дедић, Чедо Шеварика, Перо Павловић, Саша Лазић, Драженко Шкрбо, Синиша Берић, Бранислав Вучић,Ђорђе Кнежевић и Дражен Милосављевић.

  Истовремено наш Ђорђе Ђурђевић из неформалне групе „Старчевица – кућа свих нас“ организује сличну акцију за дјецу Косова.

  Осим поменутих, у акцији помоћи соц. угроженим породицама из насеља је учествовало више од 100 људи. Дјечица су добила много поклона хране, слаткиша и гардеробе. Јуче је на пакетићима био и шестогодишњи дјечак коме је мајка умрла прије мјесец-два, отац у затвору, а он је сад у хранитељској породици код дивних људи. Његовој баки смо донирали 2 м дрва, а идући мјесец у сарадњи с бројним организацијама града обраћамо мало више пажње на соц. угрожене пензионере и незапослене људе у годинама. Свако ко у својој околини зна за људе у јако тешкој материјалној ситуацији, нека нам се јави на фејсбук адреси „Мјесна заједница Старчевица“

  http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100002473194505

  Позивамо све становнике Старчевице, без обзира на вјеру, нацију, политичко опредјељење да нам се придруже, јер нећемо ограничити само наш рад на хуманитарне активности. Они други нека се удруже и покрену сличне активности у својој средини.

  Хвала још једном свима!

 3. Иначе, на ову свеченост смо позвали и господина Градоначелника, како би му и дирекнтно предочили неке наше планове за 2012. годину. Нажалост, није дошао, али је послао госпођу из свох кабинета, нашу комшиницу са Старчевице. Жена је дивна, нема се шта замјерити. Питала је дјецу шта желе у 2012. години, а дјеца су једногласно одговорила: „Школу.“ Онда сам мало злоупотријебио догађај и подјетио на обећање да ћемо у што краћем року добити нову школу, вртић и спортска игралишта. Све је то у корист ове дјечице.

  Касније сам замолио Госпођу да пренесе захтјеве дјечице господину Градоначелнику, на шта сам добио одговор стар 30-ак година, а то је да су проблем имовинско-правни односи са породицом Милановић.
  Упитах онда: „Да ли да онда чекамо још 50 година да Милановићи изумру или се одобровоље?“ на шта сам добио одговор да се разматра изградња школе на Веселом Бријегу, што је за грађане Старчевице апсолутно неприхватљиво, као и чињеница да се градске власти (не само актуелна) „ваде“ деценијама на имовинско правне односе.

  Да парадокс буде већи, тим Милановићима је још крајем осамдесетих плаћена та земља. Тај што највише кочи је добио кеш и мерцедес, али је то застарјело и он је на неки начин вратио то земљиште у посјед, а данас тражи 5 милиона КМ за исто.

  Средином осамдесетих је у МЗ Старчевица на другој локацији било планирано јавно склониште и школа, али је на том мјесту изникла „Ветпромова“ стамбена зграда. Некад су у непосредној близини у плановима била игралишта, али су напрасно нестала из планова.
  У буцету града за 2008. годину су била планирана средства за санацију степеништа на Старчевици, али је новац усмјерен тамо негдје за Бистрицу и Чокорска поља.

  Још само да подсјетим да смо давно тражили састанак с господином Градоначелником, али да још увијек нисмо позвани. Надам се да нас се не боји, јер смо мало показали зубе на изборима, а притисак на власт је нешто нормално уколико је на цивилизован начин. Тако ће имати перманентан притисак за школу, вртић и игралишта.
  Вјерујем да ћемо ускоро добити позив од Градоначелника, јер су се многи његов сарадници увјерили да смо пристојни људи и да не уједамо. Бар не још увијек.

 4. Сјајно Дражене, овакве гесте појединаца дају ти снагу и вјеру у боље сутра! Честитам ВАМ!

  Што се тиче школе, тамо гдје је планирана зар није изграђена стамбена зграда? А шта је са оном земљом поред Самачког смјештаја, што су планирали за пијацу?

 5. Свака част!

  Прави начин деловања једне локалне заједнице.Такво деловање није сигурно злоупотреба,сваку прилику треба искористити да се укаже на проблеме и критички покрене решавање истих.

  Створити цивилно друштво,то је императив.Тад не би било ни битно која је политичка опција на власти.

  Апсолутна подршка и уверење да ваша активност неће остати усамљена.

 6. Pozdrav Draženu. Čestitam svima koji su pomogli ovoj dječici.
  Nažalost, živim u MZ u kojoj je najveći dio stanovništva siromašno, i više od toga. Ostali jedva krpe kraj sa krajem, i zaista je malo onih koji mogu nevoljnicima pomoći. Uglavnom penzioneri i nezaposleni.Banja Luka je ipak Banja Luka.

 7. Овдје још морамо додати као ПРИЈАТЕЉЕ ДЈЕЦЕ пекару „Житопека“ и „Sector security“, који су се сами придружили овој акцији. Није био ни потребан позив, ако ни многим другима. Већ раније смо поменули да је пеката „Мања“ за двоје малишана обезбједила свако јутро доручак.

  prijedor, 22.12.2011. 14:00:04

  http://www.banjalukalive.com/drustvo/misevi-nocu-hodaju-po-djeci.html

  Идемо помоћи и овој породици, која преживљава у приједорској општини. Ја сам овдје писао већ за диван примјер свештеника из Бронзаног Мајдана, који је организовао сељане да направе двије куће за двије најсиромашније породице. Не требају њима дворци, већ само да имају под, зидове и прозоре, а не најлон. 21. је вијек.
  Сутра ћемо се договорити колико можемо ми са Старчевице помоћи, али ја заговарам да свако помогне у свом окружењу, а императив је да држава сваком осигура неки минимум, а то је да нико није гладан, да се нико не смрзава зими и да ником не кисне над главом. Не треба њима централно гријање и бифтек, али могли би бар брашно, уље и шећер имати.

 8. У Бањој Луци постоји преко 50 МЗ. У Приједору не знам колико има. Када би представници свих МЗ-а у БЛ, одрекли се свега једне мјесечне накнаде и уручили паре овој породици, они би могли добити одличну монтажну кућу. Могу ли ово Приједор и Бања Лука заједно урадити? Може ли Приједор као општина дати комуналије од себе? Можемо ли? Знам да МЗ Старчевица, Центар 2, Чесма могу. Нека се јави и остали ако могу. МЗ могу ако хоће сваки мјесец купити једну монтажну кућу некоме. Људи у МЗ нису похлепни и гладни. Питање је организованости. Хоћемо ли??

 9. buddha, 22.12.2011. 13:41:08

  Хвала и Теби, и Приједору и Мр Бигију!

  Да. Прва локација на којој се требала градти школа још средином осамдесетих година прошлог вијека данас је заузета. На њој се налази тзв. Ветпромова зграда. Дакле, пиши пропало. Само зграде, а паркинг, пијаца, школа, вртић,… то нам не треба.
  Уписали смо и пијацу у приоритете, али их има толико да чисто сумњам да ћемо је добити у овој години. Треба испитати и економску оправданост, јер смо свједоци да пијаце у Лазареву, Борику и Обилићеву више не постоје. Постоје 2-3 потенцијалне локације. Међу њима и та код Самачког хотела.

  pink panter, 22.12.2011. 18:11:23

  Са нама нећеш имати тај проблем, али мораш бити свијестан да се 99% људи кандидовало у савјете МЗ искључиво ради мјесечне накнаде. Неки су на ивици егзистенције, па им можда не треба ни замјерити. А некима су та мјеста понуђена од странака као мрвице бачене са стола.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *