Српско, евроатлантско, или србијанско

Српски председник Борис Тадић оштро је осудио… Српски шеф дипломатије Вук Јеремић поновио је… Српска влада одлучила је… Српски премијер посетио је… Српска држава неће дозволити… Српска полиција ухапсила је… Пише: Саша Крсман Ово је нешто што сваки дан чујемо у медијима у Србији, као и од представника власти у овој земљи. Као човјеку који […]

понедељак, јул 5, 2010 / 11:37

Српски председник Борис Тадић оштро је осудио… Српски шеф дипломатије Вук Јеремић поновио је… Српска влада одлучила је… Српски премијер посетио је… Српска држава неће дозволити… Српска полиција ухапсила је…

Пише: Саша Крсман

Ово је нешто што сваки дан чујемо у медијима у Србији, као и од представника власти у овој земљи. Као човјеку који је поносан што је Србин, требало би да ми буде драго када чујем „српско“, и драго ми је, али не и у овом случају.

Зашто?

Првенствено због тога што тренутна, такозвана европска власт у Србији, нема никакве везе са српством и, оваква каква је, не одражава став бирача. Многи њени представници школовани су у иностранству или су често похађали семинаре разних „непрофитних“ и „организација за развој демократије“, које као по правилу долазе из структура које подржавају ЕУ и НАТО ширење, а из земаља које су признале нелегално проглашену независност Косова.

Замјена теза

Многи су радили, а многи вјероватно раде и даље за велике стране компаније, међународне финансијске институције и разне „евроатлантске“ структуре, чији је циљ искључиво њихов интерес, који никако није у интересу српског народа. Напросто, не може бити.

Власт коју чине такви појединци и групе, односно политичке партије, свјесна је да није и да не може бити у срцу народа, а ту на сцену ступа медијско „српско“. Све што ради за интересе „странаца“ добија етикету „српско“, а све што је заиста српско добија етикету „фашистичко“, „антиевропско“, „назадно“, „рурално“…

Циљ је да се власт, која не да се одродила од народа, већ никада није ни била народна, на силу медијском манипулацијом приближи том истом народу који обмањује и експлоатише годинама. Када се приближи, лакше ће у потпуности манупиласти, а када буде у потпуности манипулисала, ефикасније ће експлоатисати и остваривати „стране“ интересе, што је и крајњи циљ.

Држава Србија – србијански

Постоји и други, једнако опасан циљ за истицање евроатлантске власти као српске, а не србијанске. Као што знамо, у Србији поред Срба живе и многи други народи, националне мањине, које и онако немају јак осјећај припадности земљи у којој су рођени, а поготово не позитиван однос према најбројнијем народу. Нетрепељивост се додатно појачава када чују да им је власт „српска“, а не земље у којој живи и несрпско становништво.

Онда се буди вијековна жеља за аутономијом, врло често и самосталношћу, те се стварају сепаратисти и од оних који нису били претјерано одушевљени том идејом. Идеја о сепаратизму доводи и до негативних емоција у најбројнијем народу, што на крају доводи до сукоба – како исценираних и наручених, тако и стварних.

Сукоби доводе до незадовољства на свим странама, што „српска“ власт вјешто користи за промовисање eвроатлантске идеје као једине која ће помоћи свима да живе у миру и благостању, те заштићени једни од других уживају у својим људским правима.

И тако српско постаје евроатлантско, а Србија земља свих, само не Срба.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *